Völner Pál: Alaptalan a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárás

A kormány válaszolt az Európai Bizottságnak, amely az államtitkár szerint jogot sértett.

MTI
2017. 12. 05. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban – jelentette be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar szabályozás szerint a civil szervezeteknek be kell jelenteniük, ha 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak egy év alatt, továbbá a támogató személyét és székhelyét, ha az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtott.

Az államtitkár leszögezte, hogy alaptalan az EB felvetése, a magyar törvény nem sért sem uniós, sem nemzetközi jogot.

Völner Pál szóvá tette, hogy a civil szervezetek, a migránskvóta és a CEU miatt folyó kötelezettségszegési eljárásokban rövidített határidőt vár el az EB a magyar kormánytól.

Brüsszelben Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület alelnöke találkozott Soros György üzletemberrel. Mi több, az alelnök tájékoztatta az eljárásokról egy „anarchistának tekinthető pártocska” – a Momentum – egyik vezetőjét, Fekete-Győr Andrást. Ez pedig sérti az EU jogát, hiszen a EB a tagállamok kormányaival tárgyal, nem belpolitikai szereplőkkel – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: nem igazak azok a felvetések, amelyek szerint orosz mintára azt tervezik, hogy ügynökként tartanák nyilván a külföldről finanszírozott sajtót, a magyar kormány egyébként sem orosz, hanem nyugati példákat követ.

A magyar kormány nem lépte túl a kereteket, egyes uniós szereplők azonban túlmentek a lehetőségeiken, és veszélyes az a befolyás, amelyet egy milliárdos spekuláns gyakorol az EU-ra – jegyezte meg Soros Györgyre célozva az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.