A koalíciós tárgyalás elkezdése mellett döntött a Német Szociáldemokrata Párt

A 642 küldött közül 362 a tárgyalás megkezdésére, 279 pedig ellene szavazott, 1 küldött tartózkodott.

MTI
2018. 01. 21. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatandó hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett döntött vasárnap Bonnban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rendkívüli kongresszusa, a 642 küldött közül 362 a tárgyalás megkezdésére, 279 pedig ellene szavazott, 1 küldött tartózkodott.

A koalíciós tárgyalások elkezdésére a küldöttek 56,3 százaléka szavazott, ellene pedig 43,5 százalék.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor kormányfő, a CDU és a CSU elnöke üdvözölte a döntést. Angela Merkel a CDU berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az SPD döntésével megnyílt az út a koalíciós tárgyalás előtt, amely egy stabil kormány megalakítását célozza. Horst Seehofer a CSU müncheni székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy rövidesen el kell kezdeni a tárgyalást, és február első hetében el kell készíteni a koalíciós szerződést.

Mindketten leszögezték, hogy a tárgyalás keretét a CDU/CSU és az SPD előzetes egyeztetésén kidolgozott megállapodása alkotja. Velük szemben Martin Schulz, az SPD elnöke a kongresszus után kiemelte: „intenzíven tárgyalunk majd azért, hogy a koalíciós tárgyaláson még többet hozzunk ki az embereknek és országunknak”. 

Martin Schulz pártelnök a bonni kongresszuson azt mondta, az SPD a Jamaica-koalíció ügyének bukása után sem akart feltétlenül ismét kormányra lépni a CDU/CSU-val, hajlandó lett volna egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt támogatni vagy a kormányzati együttműködést néhány területre korlátozó úgynevezett együttműködési koalícióra lépni, de a CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU csak a nagykoalícióról hajlandó tárgyalni. Így az SPD-nek csak két választása maradt: a hivatalos koalíciós tárgyalás vagy az előre hozott választás, amely azonban „nem jó út” a szociáldemokratáknak – mondta a pártelnök.

Az újabb nagykoalíció ellenzői legtöbbször azzal érvelnek, hogy az SPD csak akkor erősödhet és újulhat meg, ha ellenzékbe vonul és ismét világossá teszi, hogy miben áll a szociáldemokrata politika és ez miben különbözik a másik nagy néppárt, a jobbközép CDU/CSU politikájától. Martin Schulz erről azt mondta, hogy a megújulás és a kormányzás nem zárja ki egymást, az SPD a kormányzati felelősség vállalása mellett is elérheti, hogy ismét „a modern társadalom motorja” legyen, és ellenzékben is kudarcot vallhat a megújulásban. Hangsúlyozta: az SPD-nek azért is folytatnia kell a kormányzást, hogy véget érjen az Európai Unióban a megszorításokon alapuló politika és eltűnjön a neoliberális szellemiség.

Mint mondta, a bécsi, a prágai, a varsói és a budapesti kormány tevékenysége is jelzi, hogy „jobboldali hullám” indult Európában, amellyel dacolnia kell az SPD-nek, mert a párt a „bástya a jobboldal ellen”. Ezért Németországnak össze kell fognia Emmanuel Macron francia elnökkel az Európai Unió megerősítéséért, különben a hullám Párizst is elérheti, és megszerezheti a hatalmat a Nemzeti Front – figyelmeztetett Martin Schulz.

A többi között arról is beszélt, hogy a CDU/CSU-val folytatott előzetes egyeztetések eredményeit összefoglaló megállapodásról „legendák” kezdtek terjedni, amelyekkel szemben az igazság az, hogy „a szociáldemokrata párttal semmi esetre sincs felső határ a menekültek számára”.

Az egyeztetés legnehezebb témája a migráció volt, a megállapodás mégis egyértelmű kiállás a menedékjog, az alaptörvényben rögzített alapjogok és a genfi menekültügyi egyezmény mellett, és ha az SPD vállalja a kormányzati felelősséget, akkor Németország „visszatérhet a humanitárius nemzetközi jogon alapuló, emberséges menekültpolitikához” – mondta a pártelnök.

A megállapodás menekültügyi kérdésekről szóló fejezete szerint tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő „irányításáért és korlátozásáért”, hogy ne alakuljon ki ismét „olyan helyzet, mint 2015-ben”. Ezért törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek száma az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül havonta legfeljebb havi 1000 fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén – áll a dokumentumban.

Az SPD és a CDU/CSU várhatóan kedden kezdi el a tárgyalásokat, amelyek nagyjából két hétig tarthatnak. Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.