A migráció kérdései miatt még tovább húzódik a német kormányalakítás

Személyeskedésig fajult a vita, továbbra sincs megállapodás a menekültügyről.

MTI
2018. 01. 29. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült megállapodásra jutni a közös kormányzásra készülő német pártok koalíciós tárgyalásán a menekültügyi szabályozásról, ezért a tervezettnél tovább egyeztetnek a kérdésről – közölték Berlinben.

A menekültügyről tartott első tárgyalási forduló hétfő hajnalban eredménytelenül ért véget. Először – még vasárnap délután – a három pártelnök, Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője folytatott megbeszélést, majd a migráció és integráció kérdéseivel foglalkozó munkacsoport ült össze. Ezen a tárgyaláson sajtóértesülések szerint személyeskedésig fajuló heves vitába keveredett a CSU és az SPD delegációjának vezetője. Végül csupán abban állapodtak meg, hogy elnapolják a tárgyalást, és az újabb találkozóig a CDU-s küldöttség vezetője, Volker Bouffier Hessen tartományi miniszterelnök vezetésével feltárják a lehetséges kompromisszumokat.

A vita elsősorban a menekültek és oltalmazottak családegyesítési jogáról szól. A koalíciós tárgyalást megalapozó előzetes megállapodásban az szerepel, hogy havonta legfeljebb 1000 ember érkezhet az országba a szülőket és kiskorú gyermekeket összefogó úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jog révén. Az SPD sürgeti, hogy különösen súlyos esetekben, méltányosságból a havi ezer fős határ felett is engedélyezzék családok egyesítését. A CDU/CSU ezt elutasítja.

Volker Bouffier hétfőn a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy egyetértés még nincs, de mindhárom fél törekszik a megállapodásra, amelyet az ország befogadóképességére tekintettel kell kidolgozni. A befogadóképességet pedig már számszerűsítették az előzetes egyeztetésen kötött megállapodásban, lefektették, hogy az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban kell maradnia a menekültügyi rendszerben évente befogadott emberek számának, ezért a családegyesítési jogot is ennek megfelelően kell szabályozni – fejtette ki a CDU alelnöke.

Az SPD is a kompromisszumkészségét hangsúlyozta. Malu Dreyer alelnök, Rajna-vidék–Pflaz tartomány miniszterelnöke a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, mindhárom fél azt akarja, hogy még hétfőn megállapodjanak az ügyben.

Az oltalmazottak családegyesítési jogát a szövetségi parlament (Bundestag) 2016-ban két évre felfüggesztette, hogy csökkentse a menekültügyi rendszerre nehezedő nyomást. A korlátozás két évre szól, az idén március közepén lejár, ha a Bundestag nem lép. A tervek szerint a parlament csütörtökön foglalkozik a kérdéssel, és a CDU/CSU szándékai szerint szavaz is a korlátozás meghosszabbításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.