Bármikor megindulhatnak a török szárazföldi erők a kurdok ellen

Továbbra is löveti Afrínt a török tüzérség. Az orosz és az amerikai vezérkari főnök telefonon egyeztetett.

MTI
2018. 01. 20. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török hadsereg szombaton újabb csapásokat mért észak-szíriai kurd célpontokra az afríni hadműveletében – közölték hivatalosan. Egyelőre csak a tüzérség támadott a határon át, de bármikor megindulhatnak a török szárazföldi erők is – írta az AFP hírügynökség.

A török tüzérség „jogos önvédelemből” mért csapásokat a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának és a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek állásaira Afrín város környékén, mert állítása szerint onnan támadás ért török területeket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat arról számolt be, hogy tüzérségi párbaj volt a török hadsereg és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet között. Ez utóbbinak domináns tagszervezete a Népvédelmi Egységek. Az OSDH nem tud arról, hogy a tüzérségi harcnak volnának halottai vagy sebesültjei.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szombat hajnali értesülése szerint kurd fegyveresek megöltek négy török katonát, amikor szíriai területre próbáltak behatolni. Korábban az Anadolu török hírügynökség számolt be arról, hogy a török hadsereg különleges alakulatait a Szíriával határos, déli fekvésű Hatay tartomány Kirikhan és Hassa városainak térségébe telepítették.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter pénteken az A Haber török televíziónak adott interjújában kijelentette: a török tüzérség napokban leadott lövéseivel „gyakorlatilag megkezdődött” az YPG által ellenőrzött északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet. Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a miniszter úgy válaszolt: „lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap vagy talán még az este”.

Valerij Geraszimov orosz és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök telefonon tárgyalt azután, hogy a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szombaton. Beszélgetésük részleteit azonban nem hozta nyilvánosságra. 

Az YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával. A területen korábban 200 ezren éltek, de a menekültek révén ez a szám mára 500 ezerre nőtt. A lakosság felét arabok, a fennmaradó hányadot főként kurdok, kisebb részben pedig türkmének teszik ki. Az YPG nagyjából 10 ezer milicistája állomásozik Afrínban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.