Befolyásos üzletembert lőttek le Szófiában

Bulgária az EU legkorruptabb országa, pár hete az adóhatóság emberét ölték meg a fővárosban.

MN
2018. 01. 08. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzletembert Szófiában hétfőn délelőtt cégének irodája előtt, a nyílt utcán gyilkolták meg, amikor beszállni készült kocsijába – adta hírül a bolgár rendőrség.

Szemtanúk elmondása szerint a lövéseket egy közeli autóból adták le. A 49 éves áldozattal, Petar Hrisztovval nem végeztek azonnal a lövedékek: a férfi kórházba került, ahol félóra múlva belehalt sebeibe.

– A legvalószínűbb, hogy üzleti érdekek állnak a gyilkosság hátterében – mondta sajtótájékoztatón Bulgária rendőrparancsnoka.

Bulgária legnagyobb tejüzeme is Hrisztové de voltak érdekeltségei az építőiparban, az ingatlanszektorban és a turizmusban is. A helyi média szerint Hrisztov közeli kapcsolatban volt a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) néhány tagjával.

A gyilkosság pár nappal azután történt, hogy Bulgária átvette az EU soros elnökségét. Mostanában egy Brüsszeli jelentés kritizálta a Szófiát, hogy nem elég hatékony a korrupció és a bizonyos bűnözői csoportok közötti harcok felszámolásában. A Transparency International szerint Bulgária az EU legkorruptabb és egyben legszegényebb országa - írja a Guardian.

Három héttel ezelőtt az adóhatóság egy emberét lőtték le a saját autójában Szófia belvárosában.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.