Benzinkutakat hackeltek meg Oroszországban

A tankolásokkor megspórolt üzemanyagot újra eladták.

MN
2018. 01. 29. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatott egy hackert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB), akit azzal gyanúsítanak, hogy egy szoftverrel úgy tudta átalakítani a benzinkutak távfelügyeleti rendszerét, hogy a tankolásokkor az mintegy 7 százalékkal kevesebb üzemanyagot adott ki – írja az Oilprice.

A hacker olyan programot írt, amelyet nem tudtak felismerni az olajtársaságok biztonsági rendszerei. A csaló vírussal Oroszország déli részén csaknem egy tucat benzinkutat fertőztek meg. Az így megspórolt üzemanyagot a csalásban részt vevő benzinkutasok újra eladták, a bevételt pedig egymás között osztották szét.

Az Egyesült Államokban 2012–2013-ban történt hasonló csalássorozat, ám akkor a benzinkutaknál tankoló ügyfelektől nem üzemanyagot, hanem bankkártyaadatokat loptak el. A kár akkor 2 millió dollár volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.