Bulgária így bizonygatja az EU-nak, hogy komolyan veszi a korrupciót

Minden új ingatlan- és autóvásárlás anyagi fedezetét megvizsgálják a jövőben.

Földi Bence
2018. 01. 29. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálat indul annak kiderítésére Bulgáriában, hogy a luxusautók és fényűző ingatlanok tulajdonosai milyen pénzből vásárolták ezeket a vagyontárgyakat – jelentette be a szófiai ügyészség hétfőn az MTI beszámolója szerint.

A lépésre nyilvánvalóan azért szánta el magát a Bojko Boriszov vezette kabinet, mert nyugatról sorozatosan érkeznek a korrupcióval és szervezett bűnözéssel kapcsolatos kritikák. Bulgária éppen ezért azt próbálja bizonygatni az Európai Uniónak, hogy komolyan veszi a korrupcióellenes intézkedéseket. A korrupció elleni harc ugyan zajlik, de nincsenek kézzelfogható eredményei, ami elbátortalanítja a külföldi befektetéseket, és fő akadálya Bulgária schengeni csatlakozásának.

Szotir Cacarov főügyész országos vizsgálatot rendelt el, tisztázandó azon bolgárok vagyonának eredetét, akik 2015-ben és 2016-ban félmillió leva (több mint 79 millió forint) értéken felül jutottak ingatlanhoz. A luxusautók tulajdonosai ellen szintén vizsgálat indul – áll a főügyészség közleményében –, miután a rendőrség és az adóhivatal figyelmeztetett, hogy többen közülük adócsalásban, csalásban illetve pénzmosásban érintettek.

2015-ben és 2016-ban 350-nél több bolgár vett 500 ezer levánál drágább ingatlant – közölte a főügyészség, miközben a havi átlagkereset mintegy 1000 leva (158 ezer forint). A főügyészség adatai szerint mintegy 450 embernek van Bulgáriában luxusautója, közöttük Maybach, Bentley, Ferrari, Rolls-Royce és Lamborghini márkájúak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.