Csitítani próbálja az amerikai–török ellentétet a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg egyeztetésre szólította fel a két tagállamot.

MTI
2018. 01. 25. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár, hogy szembenállásuk rendezésére megoldást találjanak – Jens Stoltenberg erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Madridban.

Mint mondta, a szövetséges országok közül Törökország szenvedte el a legtöbb terrorista támadást, és ahogy más országoknak, neki is joga van megvédeni magát, de fontos, hogy ezt arányosan és kiegyensúlyozottan tegye.

A két NATO-ország közötti konfliktus abból ered, hogy az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet elleni szíriai műveletekben Washington támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amelyet azonban Törökország terrorista csoportnak tart.

Jens Stoltenberg madridi sajtótájékoztatóján, amelyet María Dolores de Cospedal spanyol védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után tartott, hangsúlyozta a védelmi kiadások arányosságának fontosságát a szövetségesek között, és azok további emelésére ösztönözte a dél-európai országot.

A jelenlegi helyzet többet követel a biztonság terén, mert több a fenyegetés, új típusú veszélyekkel kell szembenézni, amelyek nagyobb kihívást jelentenek – jegyezte meg.

A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy minden tagállam, amely most GDP-jének kevesebb mint 2 százalékát fordítja védelemre, növeli a költségeket.

A spanyol védelmi miniszter épp a főtitkár látogatása előtt egy nappal beszélt arról a parlament illetékes bizottságában, hogy Spanyolország megduplázza katonai kiadásait a következő hét évben, és ezek 2024-re elérik a hazai össztermék (GDP) 1,53 százalékát, 18 milliárd eurót.

A NATO határai egyúttal Spanyolország határai – mondta a sajtótájékoztatón María Dolores de Cospedal, hozzátéve, hogy a különböző NATO-missziókban 750 spanyol katona vesz részt.

Jens Stoltenberg csütörtökön megbeszélést folytatott Mariano Rajoy spanyol kormányfővel is. Megvitatták az atlanti szövetség aktuális ügyeit, amelyek várhatóan napirendre kerülnek a júliusi állam- és kormányfői csúcstalálkozón Brüsszelben.

A találkozóról kiadott közlemény példaként említette a NATO szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a védelmi költségek kiegyensúlyozását a 28 szövetséges ország között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.