Elhunyt az IKEA alapítója

A 91 éves Ingvar Kamprad szombaton svédországi otthonában halt meg.

MN
2018. 01. 28. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 91 éves üzletember szombaton a svédországi Smalandban található otthonában halt meg – írta a cég vasárnapi közleményében. Hozzátette: családja, valamint az IKEA munkatársai világszerte meleg szívvel fognak emlékezni „a huszadik század egyik legnagyobb vállalkozójára”.

Ingvar Kamprad 1926-ban született. Tizenhét éves korában, 1943-ban alapította meg a lakberendezést forradalmasító IKEA vállalatot – a név az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből tevődik össze.

Az MTI azt írja, az üzletember szögekkel, képkeretekkel indította a boltot, főként rendelésre szállított. A kínálatban 1948-ban jelent meg a helyi üzemek által készített bútor. 1951-re ez vált az IKEA fő profiljává, az első bemutatótermet 1953-ban nyitották meg.

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt Älmhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és ott nyílt meg 1960-ban az első IKEA étterem is. Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott.

Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron. Az IKEA-birodalom éves forgalma megközelíti az 50 milliárd eurót.

Az IKEA bonyolult tulajdonosi szerkezete miatt az elhunyt milliárdos vagyonát nehéz megbecsülni, a Forbes szerint 2016 februárjában 3,4 milliárd dollár volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.