Elmosolyodhat Grumpy Cat, pert nyert

A dühös macska személyesen vett részt a tárgyaláson.

Lakner Dávid
2018. 01. 25. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerzői jogi pert nyert Grumpy Cat („Mogorva Macska”), egy amerikai kávézó így 710 ezer dolláros sérelmi díjat köteles fizetni – közölte a brit The Guardian. Az eredetileg Tardar Sauce (a tatármártás elferdített változata) néven anyakönyvezett cica gazdái azután perelték be a Grenade céget, hogy utóbbi megsértette az együttműködésükre vonatkozó feltételeket. 

A Grenade és Grumpy Cat tulajdonosai 2013-ban állapodtak meg egy 150 ezer dolláros szerződésben, eszerint a cég „Grummpucinos” néven forgalomba hozhatja jeges kávéját, a poháron pedig szerepeltetheti a macska képét. A felperesek szerint viszont a szerződést „látványosan megsértették” azzal, hogy pörkölt kávét és Grummpucino pólót is árusítani kezdtek a védjegy felhasználásával. A kávézólánc tulajdonosai visszapereltek, és azt állították, hogy a cica gazdái Will Ferell-lel és Jack Blackkel készülő filmet ígértek nekik, de ez nem készült el. Az állítás nem egészen igaz, viszont film nélkül sem maradtunk azért: 2014-ben készült a Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever (A Mogorva Macska legrosszabb karácsonya), amit Tim Hill rendezett.

A bíróság ugyanakkor a dühös cica oldalára állt, és arra kötelezte a kávéláncot, hogy fizessen 710 ezer dollár sérelemdíjat, továbbá névleges, 1 dollárnyi sérelmi pénzt a szerződés megszegéséért. A Courthouse News szerint egyébként az ötéves cica személyesen is megjelent a tárgyaláson, de az ítélethirdetésre már nem vitték el. 

Grumpy Cat az arizonai Morristownban született 2012. április 4-én, népszerű pedig azután lett, hogy az év szeptemberében kiposztoltak róla egy képet a Redditre. Hamar közkedvelt internetes mémmé vált, a tulajdonosok által bejegyzett cég pedig azóta egymillió dolláros bevételre tett szert. A cica egyébként kisnövésű, egyfajta rendellenességgel született, emiatt tűnik úgy, mintha folyamatosan dühös lenne. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.