Esküdtszék elé idézték Donald Trump volt főtanácsadóját

Steve Bannon a keddi napot a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt töltötte.

MN
2018. 01. 17. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steve Bannon az egész napot a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt töltötte. A testület Oroszországnak a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban játszott feltételezett szerepét vizsgálja, és a törvényhozók Bannont is erről, illetve Trump kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti kapcsolatokról kérdezték – írja az MTI.

A meghallgatás zártkörű volt, és kedd estig nem szivárogtak ki információk. Amerikai sajtóértesülések szerint Bannont faggatták a Fehér Házban töltött időszakáról is, a volt főtanácsadó azonban – állítólag a Fehér Ház tanácsára – nem válaszolt az ezt firtató kérdésekre.

A volt főtanácsadót éjszakába nyúlóan kérdezték, de mivel nem volt hajlandó válaszolni, a képviselőházi bizottság büntetés terhe melletti idézést küldött neki – jelentette be kedden este Mike Conawey, a vizsgálatot vezető republikánus képviselő. Adam Schiff kaliforniai demokrata párti törvényhozó a meghallgatás után újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta meg Bannont, hogy a Fehér Ház előzetes instrukciói alapján utasította vissza a válaszadást bizonyos kérdésekre. Schiff állítása szerint nem Bannon konzultált a Fehér Házzal, hanem az ügyvédje.

Kedden került nyilvánosságra az is, hogy a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság szintén büntetés terhe mellett idézte be Bannont, mégpedig nem egyszerű meghallgatásra, hanem a vádemelésre is jogosult nagy esküdtszék elé. Ez a bizottság is Oroszország vélt szerepét vizsgálja. Elemzők emlékeztettek arra: ez az első alkalom, hogy a Mueller-bizottság Donald Trump belső köreihez tartozó személyiséget idéz a nagy esküdtszék elé azért, hogy informálódjék az oroszokkal történt esetleges összejátszásról. Eddig „csak” Trump távolabbi vagy korábbi munkatársait kérdezték erről.

Trump orosz kapcsolatai miatt jelenleg három vizsgálat is folyik: a törvényhozás, az FBI és egy különleges ügyész is vizsgálja az ügyet. A keddi meghallgatással egy időben jelentették be, hogy az FBI is vallomástételt kér majd Bannontól Trump orosz ügyeiről – derül ki a Hír TV beszámolójából.

Január elején jelentek meg a New York Magazine című lapban a Tűz és harag: Trump Fehér Háza belülről című könyv első részletei, majd a boltokba került maga a könyv is. Ennek szerzője, Michael Wolff azt állította, hogy összeállítása alapjául az a mintegy kétszáz interjú szolgált, amelyet a Fehér Ház jelenlegi és volt munkatársaival, s főleg Steve Bannonnal készített. A könyv egyik részlete, Bannon kommentárját idézve, azt állítja, hogy ifjabb Donald Trump találkozója 2016-ban New Yorkban oroszokkal „hazaárulás” és „hazafiatlan” cselekedet volt. 

Trump ezt követően azt írta Bannonról, hogy „elvesztette az eszét”. Később a volt főtanácsadó azt állította, az a kijelentése, miszerint az elnökválasztási kampány idején oroszokkal tartott találkozó „hazaárulás” és „hazafiatlan” cselekedet volt, nem az elnök legidősebb fiára, ifjabb Donald Trumpra vonatkozott, hanem Paul Manafortra, Trump 2016-os elnökválasztási kampányának első menedzserére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.