Ferenc pápa bocsánatot kért a papi pedofíliáról tett kijelentései miatt

Az egyházfő a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szólva megerősítette a zéró toleranciát.

MTI
2018. 01. 22. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa bocsánatot kért a papi pedofíliáról tett kijelentései miatt. A dél-amerikai látogatásáról Rómába tartó repülőgépen vele utazó újságírók hétfői beszámolói szerint a katolikus egyházfő igyekezett magyarázni a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről tett korábbi kijelentéseit.

Az egyházfő a Chilében és Peruban folytatott látogatásáról útban hazafelé szokás szerint az őt kísérő olasz és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt, és ismételten bocsánatot kért Chilében elhangzó szavaiért. Elismerte: „nem szerencsésen” fogalmazott, ezért szavai „arculcsapásként” érték az áldozatokat.

Chilei látogatása során az egyházfő védelmébe vette Juan Barrost, Osorno egyházmegye püspökét, akinek a leváltását hónapok óta követelik a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy a vádak „rágalmak”.

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, s életfogytig tartó vezeklésre ítélte.

„Azon a napon, amikor akár csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak nekem Barros püspökkel szemben, fel fogok szólalni” – mondta a pápa a múlt héten Iquiquében, ahol harmadik és egyben utolsó miséjét tartotta chilei látogatásán.

Barros püspököt Ferenc pápa nevezte ki 2015-ben Osorno egyházmegye élére, amit akkor heves tiltakozás kísért az országban. Karadima áldozatai szerint ugyanis Juan Barros tudott a visszaélésekről.

Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de Ferenc pápa mindannyiszor elutasította. Mostani chilei látogatása során a pápa Barros püspökkel misézett, és találkozott pedofíliaáldozatokkal is.

A papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben továbbra is a zéró tolerancia érvényes – mondta a pápa. Kifejtette, pápasága öt éve alatt 25 kegyelmi kérvényt kapott visszaéléssel elítélt papoktól, és mindegyiket elutasította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.