Gigászi feladatok tornyosulnak a „francia Jupiter” előtt

Emmanuel Macron külpolitikailag jól használja ki a helyzetet. Kérdés, hogy a belpolitikai gondokkal megbirkózik-e.

Kuthi Áron
2018. 01. 25. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron csak most, és csak a britekkel tudta megcsinálni, hogy elküldi nekik kölcsönbe a bayeux-i falikárpitot, azt a történelmi ereklyét, amely az angolszászok megsemmisülését jelentő hastingsi csatát, a normannok angliai hódítását örökíti meg. A francia elnök láthatóan jól ki tudja használni azt az európai szinten mutatkozó megtorpanást, amit a brexit nyűgei, a német kormánynélküliség és a jól érzékelhető euroszkeptikus hangulat okozott. A lépéselőnyt egyrészt úgy igyekszik kihasználni, hogy siet körbeutazni a Földet Kínától az Egyesült Államokig (Donald Trumptól épp most kapott meghívót), hogy befektetéseket szerezzen. Másrészt aktív külpolitikai tényezőként pozicionálja országát, és túllicitálva a brüsszeli csúcsdiplomatákon, víziókat vázol az EU jövőjéről, nagy lendülettel ajánlva a tagállamoknak a további integrációt. Ám például Angela Merkel szerdai kijelentése, miszerint a német koalíciós megállapodásban maradt még mozgástér a francia javaslatokra, nem sok jót jelent elképzeléseihez.

De mi zajlik eközben a hátországban? Hogy sikerül megerősítenie pozícióját az idén negyvenegy éves politikusnak az általa és pártja által alaposan felforgatott politikai palettán, és amúgy miként teljesít Franciaország, milyen belső problémákon kell túllendülnie a 65 milliós társadalomnak? Mert bár fel tudja mutatni, hogy Párizsban nyit mesterséges intelligenciát kutató központot a Google, és hónapokon át elemzett beszédet tud mondani a Sorbonne-on Európa jövőjéről, mégis generációkon átívelő problémákat kell megoldania.

A mindent hátán cipelő Jupiterhez hasonlított Macron először is kegyelmi állapotban van, a mérsékelt jobboldal ugyanúgy nem képes összeszedni magát kilenc hónappal az elnökválasztás után, mint a radikális Nemzeti Front. De ugyanúgy jellemző ez a szocialistákra is. Macron politikai csillaga annak ellenére csúcson áll, hogy a népszerűségében december vége óta bekövetkezett két százalékpontos esést a sajtó igyekezett jelentős véleményváltozásként tálalni. Jelenleg a franciák fele elégedett az elnök munkájával. 

Az elnök jól tudja, hogy a bevándorlás és az integráció nehézségein kívül van mivel küzdenie a kormánynak. Nem kérdés, hogy a munkanélküliség makacsul magas szintjén és a Németországénál 10 százalékponttal alacsonyabb foglalkoztatottságon is javítani kell. A kérdés szorosan összefügg a cégek termelékenységének csökkenésével és a munka törvénykönyvével. Macron e téren tulajdonképpen kevésbé nehéz helyzetben van, mint amilyenben lehetne, hiszen a munkajogi reformba elődje, Francois Hollande csapott bele, meg is fizetett érte bukásával. Így persze sikerült 10 százalék alá tuszkolni a munkanélküliséget, de ez édeskevés a globális versenyképességi pozíció javításához. Mint lapunknak Szűcs Anita Franciaország-szakértő, a Corvinus Egyetem docense elmondta, a munkaerőpiaci reform lényegében már a 80-as évek óta várat magára, de eddig senki nem mert belefogni, mert óriásiak a politikai költségei. Ám égető szükség van rá, mert míg a francia gazdaság globálisan jó teljesítményt nyújt, képtelen gyorsan reagálni az egyre gyorsabban előálló változásokra és válságokra. Az új szabályozás értelmében a dolgozók elbocsátása már könnyebb, ám a reformnak most jön az izgalmasabb része, az, hogy hogyan lehet a felesleges munkaerőt minél gyorsabban visszavezetni a munka világába. Macron az úgynevezett dán modellt választotta – magyarázta a szakértő –, ahol a munkaerőnek azonnal az átképzési rendszerbe kell kerülnie, ahogy megszűnt a munkaviszonya. Ennek megvalósításához viszont át kell alakítani a segélyezési rendszert.

A digitális gazdaság meghirdetésével nagy dilemmához érkezett a francia baloldali gondolkodói elit, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy az automatizálásra, mesterséges intelligenciára épülő gazdaságban már nem az állam, hanem a piac fogja biztosítani a jövedelembiztonságot a munkavállalónak. Ezek a változások elevenébe vágnak a francia identitásnak – magyarázta Szűcs Anita. Zajlik a közszféra passzív átalakítása is, vagyis két nyugdíjazott tisztviselő helyett csak egyet vesz fel az államapparátus, de még nagyobb léptékű átcsoportosítás megy végbe a mezőgazdaság finanszírozásában. Macron az ország innovatív tudására is építeni szeretne, ám egyelőre probléma, hogy az innovációra csak a multicégek költenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.