Trump első kiemelt vendége a francia elnök lesz

Eddig még egyetlen államfőt sem hívott meg, mióta ő az elnök.

MTI
2018. 01. 24. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház kedden este hivatalosan is bejelentette Emmanuel Macron meghívását. Kommentátorok emlékeztettek rá: évtizedek, egészen pontosan Calvin Coolidge elnöksége óta  (1923 és 1929 között) Donald Trump az első amerikai elnök, aki első hivatali évét úgy zárta, hogy egyetlen államfő-partnerét sem hívta meg állami vizitre. Szemben az államfői munka- vagy magánlátogatással, az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit, melynek során egy államfő másik államfőt hív meg, és ceremoniális körülmények között fogadja. Az állami látogatásokat a kétoldalú baráti viszony legmagasabb fokú kifejeződésének tartják.

Emmanuel Macront a Fehér Ház kertjében fogadják majd 21 ágyúlövés kíséretében. A vendég ezután magánbeszélgetést folytat Donald Trumppal. Ő lesz a Fehér Házban rendezendő elegáns vacsora díszvendége. Ezeket az „állami vacsorákat\" általában a first lady tervezi el aprólékosan és nagy gonddal, s több száz vendéget hívnak meg.

Macron vizitjének időpontjáról a Fehér Ház egyelőre nem adott tájékoztatást.

Donald Trump tavaly nyáron – Macron államfő meghívására – a francia nemzeti ünnepen rendezett felvonulás díszvendége volt Párizsban. Látogatásának időpontja egybeesett az Egyesült Államok első világháborúba történt hadba lépésének napjával. Az amerikai elnök és a francia köztársasági elnök többször is találkozott egymással tavaly, és többször egyeztettek telefonon is. Sajtójelentések kifejezetten jónak írják le a viszonyukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.