Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában

Egy francia nőt megtaláltak, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők.

MN
2018. 01. 28. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában – írja az MTI.

Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadt. A francia nőt megtalálták, ő él, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők. Karrar Hajdri pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

A lengyel sajtó szombat hajnalban jelentette, hogy két európai hegymászó, egy francia nő és egy lengyel férfi életéért küzdenek a mentőegységek a Himalájában.

Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járó hegymászót.

A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak, és nem tud járni. Szállítását megkezdték, de a mentőegységeknek nehéz lesz lehozni őt a hegyről.

A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont nem tudtak eljutni az önkéntesek. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenvedett.

Mackiewicz testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, csodával érne fel, ha fivére túlélné a megpróbáltatást. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak.

The Guardian összefoglalója szerint a 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa, és az utóbbi időben a halálesetek miatt „gyilkos hegyként” is emlegetik. Legutóbb 2017 júniusában egy argentin és egy spanyol férfi vesztette életét, amikor a csúcsra próbált felmászni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.