„Istenfélő generáció” létrehozásán fáradozik a török elnök

Jelentős összegeket fordítanak Erdoganék a vallási iskolákra, így szép lassan megvalósul az iszlamista program.

MN
2018. 01. 28. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összegeket fordít a török kormány a vallási iskolákra. Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy véli, egy olyan „istenfélő generáció” jön majd létre, amely „egy új civilizáció” építését szolgálja – írja a Reuters.

Erdogan, mielőtt egyetemre ment volna, tanulmányait egy (már a török elnök nevét viselő) imam hatip iskolában végezte. Ezek feladata Kemal Atatürk reformjai előtt az imámok képzése volt – és ez az intézmény is kedvezményezettje a kormány legújabb oktatási programjának.

A Reuters számításai alapján azoknak a gyerekeknek az esetében, akik imam hatip iskolába járnak, az egy főre jutó költségek idén már a dupláját teszik majd ki más iskolák tanulóihoz képest: a diákok 11 százaléka jár vallási iskolába, de a finanszírozás 23 százalékát kapják ezek az intézmények.

Az elnöki hivatal egyik tisztviselője mindezt úgy magyarázta: semmilyen kötelezettségről nincs szó, csak lehetőséget biztosítanak azoknak a családoknak, akik ilyen iskolákban szeretnék taníttatni a gyermeküket.

Bár sokan még emlékeztek rá, hogy Erdogan iszlamista pártból indult, a politikus mindvégig elkötelezett szekulárisnak vallotta magát. Bár tagadta, hogy szeretné ismét felvirágoztatni az iszlámot, egy idő után már támogatta a törökök azon jogát, hogy kifejezzék vallási hovatartozásukat: 2013-ban törölték azt a törvényt, amely szerint a nőknek tilos fejkendőben megjelenniük állami intézményekben.

Sőt, Erdogan tervei között a házasságtörés büntethetővé tétele is szerepelt, a javaslat azonban csúnyán elbukott. Ez azonban nem okozott számára presztízsveszteséget, így 2014 augusztusában már az első fordulóban megnyerte az ország első közvetlen elnökválasztását. Ez a pozíció eredetileg kevesebb hatalommal járt, de Erdogan gyorsan visszanyerte jogköreit.

Júniusban pedig az is kiderült: a török kormány szerint vitatható, ellentmondásos és bonyolult az evolúció, ezért kikerül a középiskolások tananyagából. Helyi szinten már voltak kisebb tüntetések a szülők részéről amiatt, ahogyan a vallást oktatják, és a szekuláris ellenzék régóta hangoztatja, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere burkoltan iszlamista program megvalósításán dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.