Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve az EU-elnökségre

Az RMDSZ vezetői erről Viorica Dancila kinevezett miniszterelnök-jelölttel is megbeszélést tartanak.

MTI
2018. 01. 22. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve arra, hogy 2019 első félévében betöltse az Európai Tanács elnökségét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke egy nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről hétfőn, szavait a szövetség hírlevele és a román hírügynökségek is idézték.

A politikus szerint 2018 bonyolult évnek ígérkezik a román politikában, és Romániának ilyen körülmények között kellene felkészülnie arra, hogy 2019 első félévére átvegye az Európai Tanács elnökségét, erre pedig nincsen felkészülve. Szerinte Románia ezzel is úgy járhat, mint a téllel és a havazással, mely évről évre váratlanul érinti az országot. Felrótta, hogy senki sem beszél arról, hogy mik lesznek az ország prioritásai, hogyan áll a logisztikai felkészülés, megvan-e az emberi erőforrás a feladatok elvégzéséhez. „Sehol sem vagyunk. Sem a regionális kérdésekben, sem a külpolitikában nem hallatszik Románia hangja, és ez nem jó” – figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

A politikus elmondása szerint pártja várja, hogy milyen változásokat hoz az új kormány hivatalba lépése. Kelemen Hunor Nagyváradon is elmondta: az RMDSZ alsó- és felsőházi frakciói várhatóan a január 29-én tartandó együttes ülésükön döntenek arról, hogy támogatják-e az új kormány beiktatását. Hozzátette: addig Viorica Dancila kinevezett miniszterelnök-jelölttel is találkoznak, meghallgatják a terveit, és felteszik neki a kérdéseiket.

Kelemen Hunor azt is közölte: elvárja, hogy a román politikai pártok vezetői elhatárolódjanak a volt miniszterelnök akasztásra utaló kijelentésétől. Hozzátette, hogy ha erre nem kerül sor, csak találgatni lehet, hogy egyetértenek vele vagy pedig félnek.

Az RMDSZ elnöke hétfő este részt vesz a magyar kultúra napja alkalmából szervezett nagyváradi ünnepségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.