Kizárta az MSZP a hódmezővásárhelyi időközin induló jelöltet

Hernádi Gyula a párt által támogatott jelölt ellenében indult a posztért.

MTI
2018. 01. 28. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárta az MSZP tagjai közül a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson függetlenként induló Hernádi Gyulát, mert a párt által támogatott jelölt ellenében szállt harcba a posztért – közölte a párt helyi szervezete szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Hernádi Gyula kizárásáról az MSZP alapszabálya alapján döntöttek: eszerint a tagsági viszony megszűnik, ha valaki egy választáson a párt által állított vagy támogatott jelölttel szemben önkényesen más szervezet jelöltjeként vagy függetlenként indul.

A párt már a múlt héten jelezte, hogy „az MSZP hódmezővásárhelyi szervezete az MSZP alapszabálya értelmében elindítja Hernádi Gyula kizárását a pártból, mivel egy érvényes pártdöntéssel szembemenve akadályozza a hódmezővásárhelyi rendszerváltást, a Fidesz legyőzését”. Úgy vélik, egy újabb kihívó indulása Márki-Zay Péter, a legesélyesebb polgármester-jelölt mellett csak a Fidesznek áll érdekében, „Lázár jelöltjének” – vagyis a fideszes alpolgármesternek – az egyedüli kihívója Márki-Zay.

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz–KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. A február 25-i voksoláson a Fidesz és a KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester, független jelöltként pedig Hernádi Gyula orvos és Márki-Zay Péter közgazdász indul.

Az ellenzéki pártok – köztük az MSZP is – azt kérték szimpatizánsaiktól, hogy Márki-Zay Pétert támogassák a választáson. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján a jelölt azt mondta, indulásának szigorú feltétele volt, hogy más jelöltet ne indítsanak ellene az ellenzéki pártok.

A magát konzervatív, keresztény embernek valló közgazdász a legfontosabb feladatnak Hódmezővásárhelyen a munkahelyteremtést nevezte.

Hernádi Gyula az MTI-nek indulását azzal indokolta: egy megyei jogú városban tarthatatlan, hogy a baloldalnak ne legyen jelöltje. A felmérések szerint a hódmezővásárhelyiek harmada baloldali elkötelezettségű – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sokáig várt a döntéssel, de úgy gondolja, nem lehet cserben hagyni a szavazókat.

Hernádi Gyula 2002-től 2010-ig képviselőként dolgozott a hódmezővásárhelyi közgyűlésben. A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, a Centrum, a Munkáspárt és egy civil szervezet, majd 2006-ban az MSZP és egy civil szervezet jelöltjeként indult a polgármesteri posztért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.