Kizárja az MSZP a Márki-Zay ellen induló jelöltet

A szocialisták úgy látják, Hernádi Gyula indulása csak a Fidesznek állhat érdekében.

MN
2018. 01. 15. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hódmezővásárhelyi szocialisták megdöbbenve értesültek arról, hogy egyik párttagunk, Hernádi Gyula elindul a februári városi polgármester választáson – írja a HVG.hu a párt közleménye alapján.

A vásárhelyi MSZP korábban döntést hozott arról, hogy a független Márki-Zay Pétert támogatja a választáson. A párt szerint egy újabb jelölt indulása Márki-Zay Péter, a legesélyesebb polgármester-jelölt mellett csak a Fidesznek áll érdekében, „Lázár jelöltjének” – vagyis a fideszes alpolgármesternek – az egyedüli kihívója Márki-Zay.

Azt írták: „ezért az MSZP Hódmezővásárhelyi Szervezete az MSZP alapszabálya értelmében elindítja Hernádi Gyula kizárását a pártból, mivel ő egy érvényes pártdöntéssel szembe menve akadályozza a hódmezővásárhelyi rendszerváltást, a Fidesz legyőzését”.

Korábban a Délmagyar alapján megírtuk, hogy Hernádi Gyula független jelöltként jelezte részvételi szándékát a február 25-i időközi polgármester-választáson. Hernádi korábban kétszer indult a polgármesterségért MSZP-s színekben, két cikluson át önkormányzati képviselő is volt a megyei jogú városban. Egy telefon inspirálta indulásra most, egy barátja hívta fel, mondván, hogy nem hagyhatják cserben a vásárhelyi baloldali érzelmű embereket azzal, hogy nem indítanak egyetlen jelöltet sem.

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. Február 25-én a Fidesz és a KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán alpolgármester, független jelöltként pedig Márki-Zay Péter közgazdász indul. A fentiek alapján pedig kérdéses, hogy Hernádi Gyula visszalép-e.

Lázár János kancelláriaminiszter szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen akkor élesedett ki a polgármesteri székért folytatott harc, amikor a hét végén Németh László katolikus plébános a helyi lapnak adott nyilatkozatában támadta meg a kiábrándult fideszesként, független jelöltként induló Márki-Zay Pétert, aki a Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke is. Majd ígéretéhez híven a plébános a mise után a templomban ki is prédikálta, hogy ne Márki-Zayt támogassák a hívek az időközi polgármester-választáson.

Márki-Zay válaszul megtérésre szólította a plébánost, s úgy nyilatkozott, a személye ellen indított támadások – korábban elbocsájtották munkahelyéről, új közterületi kamerát helyeztek el a házához közel – miatt a katolikus egyház tekintélye óriásit csorbult. 

A történteket többen elítélték, nem csupán a helyiek: Beer Miklós püspök is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.