Közel ezer embert ölt meg tavaly az amerikai rendőrség

A szám évről évre hasonló, különösen érzékeny téma a fegyvertelen és etnikumhoz tartozó áldozatok.

MN
2018. 01. 08. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai rendőrök közel ezer embert öltek meg 2017-ben, valamivel többet, mint az előző évben, amikor is 963-at – írja a Le Figaro a The Washington Post hétfőn kiadott közleményére hivatkozva. Az adatok évről évre hasonlók, 2015-ben például 995 volt az áldozatok száma. A rendőrtisztek által alkalmazott erőszak az elmúlt években ellentmondásos volt számos fegyvertelen fekete halála miatt, amelyek országszerte demonstrációkat és néha zavargásokat okoztak.

A The Washington Post szerint tizenkilenc fegyvertelen afroamerikait ölt meg a rendőrség a tavalyi évben, 2016-ban tizenhetet. Az újság megjegyezte, hogy a szám aránytalanságot jelez, mivel az áldozatok 22 százalékát jelentik a fekete férfiak, noha az amerikai lakosságnak csak a hat százalékát teszik ki.

Az összes a fehéreken kívüli etnikumot tekintve tavaly 68 ember halt meg rendőrségi fegyver által, 2016-ban ez 51, 2015-ben 94 volt. Mindez komoly probléma, ami arra készteti a rendőröket, hogy óvatosabbak legyenek a fegyvertelen személyek esetében – mondta a Rendőrségi Vezetők Kutatási Fórumának (PERF) igazgatója, Chuck Wexler.

A The Washington Post adatbázisa szerint tavaly 735 olyan embert lőttek le, akiknél kés vagy lőfegyver volt, 2016-ban 693-at.

Ami pedig a rendőri áldozatokat illeti, az FBI szerint 46-an haltak meg szolgálatteljesítés közben 2017-ben, 2016-ban pedig 66-an.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.