Leállhatnak a kormányzati hivatalok az Egyesült Államokban

A további működéshez a hivatalok költségvetését pénteken el kellene fogadni.

MTI
2018. 01. 19. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház szerint 50 százalékos az esélye a kormányzati hivatalok leállásának, mert a szenátusban még nem sikerült megszavazni a működéshez szükséges költségvetést.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója péntek délelőtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi szavazás eredménytelen marad és a kormányzati hivatalok jó része leáll. „De számolunk a leállással” – tette hozzá.

A kongresszusnak helyi idő szerint péntekig kell elfogadnia a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést. A képviselőház csütörtökön este 230:197 arányban már megszavazta, ám a republikánus többségű szenátusban nem jutottak dűlőre a politikusok. Mivel John McCain arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nincs jelen Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodik a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük van demokrata párti voksra is a sikeres szavazáshoz.

Mulvaney az előző elnököt, Barack Obamát okolta, mondván, Obama a kormányzati munka leállásával történő fenyegetést „fegyverként” használta a költségvetésről folyó tárgyalások alkalmával, és egyáltalán nem ösztönözte a kormányhivatalokat és kormányzati szerveket a takarékosságra s általában a visszafogott költségvetésre.

A kormányzat működéséhez szükséges költségvetés vitája és a kormányhivatalok esetleges leállása miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken nem utazik Floridába az üdülőkomplexumába, hanem a hétvégén Washingtonban marad. Az elnök Twitter-bejegyzésében – utalva az idén ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra – azt írta: ha leáll a kormányzat, „több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.