Másfél tucat civil halt meg a törökök kurdok elleni offenzívájában

A legfrissebb összesítések szerint a török hadsereg 153 célpontra mért csapást az elmúlt két napban.

MN
2018. 01. 22. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb tizennyolc civil halt meg a török hadsereg két napja tartó, kurdok elleni hadműveletében az északnyugat-szíriai Afrín térségében – közölte vasárnap a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A török média arról adott hírt, hogy török harci gépek vasárnap megsemmisítették a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia két harci állását, ahonnan előzőleg lőtték rakétákkal a határ mentén fekvő török településeket. A legfrissebb híradások szerint 11 rakétát lőttek ki onnan a dél-törökországi Reyhanli városra, és közülük 9 fel is robbant, aminek következtében egy ember – aki szíriai állampolgár – meghalt, és 47-en megsebesültek. Kilis városában négy rakéta csapódott be, megsebesítve hét embert. A korábbi hírek kevesebb rakétatámadásról és kevesebb áldozatról szóltak.

Törökország szombaton Olajág néven légi hadműveletet indított Afrínban az YPG ellen, vasárnap pedig a szárazföldi beavatkozás is megindult. Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az Népvédelmi Egységeket, azonban a katonai szervezet Washington támogatását élvezi.

A legfrissebb összesítések alapján a török hadsereg 153 célpontra mért csapást az elmúlt két napban. A Firat hírügynökség beszámolt róla, hogy a török csapatok a kurd fegyveresek nagyobb ellenállásába ütköztek, az YPG harcosai Afrín városánál megsemmisítettek két török harckocsit, feltartóztatva ezzel az előrenyomulásukat, illetve ártalmatlanítottak még egy tankot Bulbul településnél is. Volt, ahol meghátrálásra kényszerítették a török katonákat. Helyszíni jelentések szerint a környékbeli lakosok tömegesen hagyják el Afrín térségét: egy nap leforgása alatt közel 1500 nő és gyerek menekült el onnan.

A YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával. A területen korábban 200 ezren éltek, de a menekültek révén a számuk mára 500 ezerre nőtt. A lakosság mintegy felét arabok, a fennmaradó hányadot főként kurdok, kisebb részt pedig türkmének teszik ki. Az YPG nagyjából 10 ezer milicistája állomásozik Afrínban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.