Megszavazta az amerikai szenátus a kormányzati leállás végét

A demokraták az illegális fiatal bevándorlók helyzetének rendezését szabták az igenjük feltételéül.

MTI
2018. 01. 22. 21:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőház hétfőn elsöprő többséggel, 81:18 arányban szavazta meg a kormányzati leállás végét.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője üdvözölte a szenátusi szavazás eredményét. „Örömmel látjuk, hogy Chuck Schumer szenátor, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője elfogadta a megállapodást, amelyet Donald Trump elnök már a kezdet kezdetén javasolt” – fogalmazott a szóvivő.

Az elnök leszögezte: „Örülök, hogy a demokraták és a kongresszus észhez tér, és finanszírozza nagyszerű katonáinkat, határőreinket, mentőseinket és tűzoltóinkat, védtelen gyermekeink biztosítását. Ahogyan mindig is mondtam, amikor a kormányzat működésének finanszírozása biztosítva van, adminisztrációm a nagyon tisztességtelen illegális bevándorlás problémájának megoldásán dolgozik majd. Hosszú távú megállapodást hozunk tető alá a bevándorlásról, de csakis akkor, ha ez jó az országunknak.”

A szenátusi szavazás után – amelynek során két republikánus politikus, a kentuckyi Rand Paul és a utahi Mike Lee ezúttal is nemmel voksolt - a törvény ismét a képviselőház elé kerül, ahol még a nap folyamán szavaznak róla, majd átküldik aláírásra a Fehér Házba. Sarah Huckabee Sanders jelezte, hogy az elnök természetesen aláírja a törvényt.

A jogszabály értelmében a kormányzat működésének finanszírozása február 8-ig biztosítva van.

A kormányhivatalok és ügynökségek munkája elvileg pénteken éjfélkor állt le, mivel a szenátusban nem sikerült megállapodásra jutniuk a republikánus és a demokrata párti politikusoknak a működtetés finanszírozásáról. Bár több tízezer kormányzati alkalmazottat hétfőn szabadságra küldtek, az alapvető fontosságú kormányzati hivatalok és intézmények változatlanul működtek hétfőn is.

A republikánusok és a demokraták közötti vita tárgya a bevándorlás és a mexikói határon építendő fal kérdése volt. A kormányzati finanszírozás megszavazásának feltételéül a demokraták az álmodozók nemzedékének nevezett, illegális fiatal bevándorlók helyzetének rendezését szabták. Azokról a fiatalokról van szó, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, majd ott is nőttek fel. 2015-ben az akkori elnök, Barack Obama a rendeleti úton létrehozott, Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) nevű programmal védte őket a kitoloncolástól. A demokraták a program meghosszabbítását, illetve az álmodozók nemzedéke helyzetének rendezését követelték a republikánusoktól, akik ezt elutasítva, külön törvényben kívánják rendezni a helyzetet.

A hétfőn született megállapodás után sem egyértelmű azonban, hogy Donald Trump támogatja-e az álmodozók amerikai állampolgársághoz juttatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.