Merényletet tervezhettek szerb kolostorok ellen

Lapértesülés szerint albán szélsőségesek két koszovói szentélyt is megtámadtak volna, a titkosszolgálatok azonban közbeléptek.

MTI
2018. 01. 08. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszovói albán szélsőségesek támadást terveztek helyi szerb kolostorok ellen az ortodox karácsony idején, ám a hatóságok közbelépése miatt végül elálltak tervüktől – közölte értesülését hétfőn a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A karácsonyt a szerbek a múlt hét végén ünnepelték, és ilyenkor sokan látogatnak el a Koszovóban található szerb kolostorokba, illetve azok, akik az 1998–1999-es szerb–koszovói konfliktus idején hagyták el koszovói otthonaikat, ebben az időszakban látogatnak el szülőföldjükre. A szerbeket szállító buszokat az utóbbi években szinte minden alkalommal kövekkel dobálták meg albán szélsőségesek, de az idén a látogatások elmaradtak, mert a szerb illetékesek úgy ítélték meg, a szokásosnál is nagyobb a fenyegetettség.

A Vecernje Novosti értesülései szerint a fő célpont a Visoki Decani kolostor, illetve a peci patriarchátusi kolostor volt. Mindkét templom az ortodox szerbek fő koszovói szentélye. Emellett a szerb lap úgy tudja, több, a szerb határhoz közeli észak-koszovói településen is erőszakos cselekményekre készültek albán szélsőséges csoportok, a tervüktől pedig csak azt követően álltak el, hogy a szerb biztonsági szolgálatok értesítették a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőt, a KFOR-t.

A tervezett támadásról szóló információt Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és Ljubisa Dikovic vezérkari főnök is megerősítette, aki azt mondta: eddig minden békés és nyugodt. Reményét fejezte ki, hogy a KFOR mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Aleksandar Vulin pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb biztonsági szolgálatok megfigyelik a koszovói szélsőségeseket, különösen az UCK egykori vezetőit, valamint azokat az iszlamistákat, akik a külföldi összecsapásokban már harci tapasztalatot szereztek.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A Vecernje Novosti információi szerint a támadást az ortodox karácsonyra tervezték, de a tényleges indok az volt, hogy hamarosan megkezdi munkáját a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság, amely az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) állítólagos bűncselekményeit vizsgálná. Az UCK egykori tagjai ellenzik a testület tevékenységét. Emellett az is szélsőséges fellépésre serkentette a koszovói albánok egy részét, hogy egy pristinai bíróság elítélte Albin Kurtit, az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) alapítóját, mert 2015-ben és 2016-ban többször is könnygázgránátokkal akadályozta a pristinai parlament munkáját, és veszélyeztette képviselőtársai biztonságát. Kurtit 18 hónapi szabadságvesztésre ítélték, amit két évre felfüggesztettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.