Mogherini: Jeruzsálemnek izraeli és palesztin fővárossá kell válnia

Az unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között.

MN
2018. 01. 22. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeruzsálem különleges státuszából adódóan az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is válik – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, mondván, az Európai Unió elkötelezett az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése ügyében. Mogherini kijelentése illeszkedik a Vatikán véleményéhez, illetve enyhíteni igyekszik azon a kiélezett helyzeten, amelyet Donald Trump döntése eredményezett, melyben Jeruzsálemet nevezte meg Izrael fővárosaként.

A főképviselő az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalásai előtt kiemelte, az unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a közvetlen tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között, ezért a miniszterek hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalnak; illetve dönthetnek arról is, hogy következő brüsszeli tanácskozásukra meghívják az Arab Liga képviselőit, akikkel megvitathatnák a békefolyamat előmozdításának lehetőségét.

Mogherini korábban hangsúlyozta, az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása) iránt, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, Franciaország támogatja, hogy az Európai Unió azon kezdjen dolgozni, hogy szorosabb együttműködést biztosító megállapodást kössön a palesztinokkal.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az lenne az ideális, ha az unió az Egyesült Államokkal együtt hozna létre a megbékélés irányába mutató kezdeményezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.