Nem tűnt el a jobboldali radikális Arany Hajnal

Két kitörési pontja lehetne a bűnszervezetnek is tartott erőnek: a migráció és a macedón kérdés. De nem várható az erősödése.

Földi Bence
2018. 01. 12. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótűzként terjedt el a hír Görögország-szerte, hogy Alexisz Ciprasz kormánya a parlament döntése értelmében egy évszázados szabályozást módosítva korlátozza a muszlim ítélkezés joghatóságát a nagyjából százhúszezer lelket számláló, nyugat-trákiai muzulmán kisebbség körében. Az állam által hivatalosan kijelölt muftik ugyanis 1923 óta voltak feljogosítva arra, hogy az iszlám hitű lakosság körében felvetődő családjogi problémákban igazságot tegyenek – az Európai Unióban ezzel máig Görögország az egyetlen, ahol valamilyen szintű hivatalos iszlám törvénykezés létezik. A módosítás értelmében viszont csak akkor lesz ítélkezési joguk például válás vagy gyermekelhelyezés esetén, ha a fennhatóságukhoz minden érintett fél (legtöbbször értelemszerűen a férj és a feleség is) hozzájárul. A döntés egyik lehetséges magyarázata, hogy a baloldali kormány a radikális jobboldali görög szavazókat próbálná megszólítani.

Néhány évvel ezelőtt az európai szélsőjobboldal előretörésétől tartók még pont velük és pártjukkal, az Arany Hajnallal riogattak, de mára alig hallani a radikális szervezetről. A legutóbbi, decemberi közvélemény-kutatások szerint ma már csak a negyedik legnépszerűbb párt, 8 százalék körüli erőt képvisel. Mi történt vele? – erre kerestük a választ Fokasz Nikosszal.

Az ELTE szociológia tanszékének egyetemi tanára rámutatott,

az Arany Hajnal támogatottsága nem változott, 2012 óta minden egyes voksoláson szinte ugyanolyan, 7 százalék körüli eredményt ért el.

Mint mondta, mivel Görögországban volt Európa-szerte az egyik legerősebb az antifasiszta mozgalom, meglepő volt, hogy 2012-ben 7 százalékot ért el a nyíltan neonáci, a testi erő alkalmazását is elfogadhatónak tartó párt – egyik képviselője 2012-ben a kommunisták szóvivőnőjét is felpofozta. Ám azóta működik a megszokás ereje, ráadásul az egyik legstabilabb politikai erő lett az Arany Hajnal. Fokasz Nikosz szerint azért csúszott vissza a negyedik helyre, mert a balközépen és a centrumban több erő – köztük az előző kormánypárt, a Paszok – összefogott, és bár még nem alakult párttá, már közösen mérik a közvélemény-kutatók.

A stabilitás egyik oka, hogy a görög társadalomnak évtizedek óta van egy olyan kisebbsége, amely nyitott a jobboldali radikalizmusra. Ez a réteg volt az, amely a világháború idején jobbnak látta a náci megszállást a kommunista hatalomátvételnél, és amelynek a leszármazottai ma az Arany Hajnal szimpatizánsainak derékhadát adják. Fokasz Nikosz kijelentette, a radikális párt megjelenése előtt a jobboldali nagy pártok képesek voltak becsatornázni e szavazókat, ám ők az utóbbi években stabilan kitartanak az Arany Hajnal mellett.

Annak ellenére, hogy sorozatosak a botrányok a párt körül. 2013 őszén a szervezet egyik szimpatizánsa meggyilkolt egy baloldali rappert, 2015 elején pedig per indult annak kivizsgálására, mennyiben befolyásolta a pártvezetés a gyilkost. – Érthetetlen, miért tart még mindig az eljárás, amelynek végén feltehetőleg a pártelnököt nem, de valamelyik pártvezetőt felelősségre fogják vonni – mondta az egyetemi tanár.

Az a január eleji hír sem rengetheti meg túlzottan az Arany Hajnalt, hogy letiltották a Twitterről. A párt persze a szólásszabadság megsértéséről, a velük egyet nem értő sajtó támadásáról beszél, de a görög sajtó sem tudja pontosan, miért történt az eset. Fokasz Nikosz elmondta, a görög közszolgálati média nem ad hírt a párt képviselőinek parlamenti beszédeiről, ha azokban gyűlöletkeltő kijelentések szerepelnek, sőt az elnök sem hívja meg őket az időnként megrendezett pártelnöki találkozókra, ahol a nemzet fontos ügyeiben egyeztetnek a parlamenti erők. Kérdésünkre, hogy ez a fajta karanténba zárás nem kontraproduktív-e, Fokasz Nikosz úgy válaszolt, annyiban az, hogy

ettől még nem csökkent az Arany Hajnal támogatottsága, igaz, nem is tudta a párt felhasználni a kirekesztettségét új szavazók megszerzésére.

Két téma jelenthet kitörési pontot az Arany Hajnal számára. Az egyik a migráció kérdése, amelyben radikális álláspontot képvisel, egyedüliként szóba hozva például az embercsempészeket. Fokasz Nikosz úgy véli, a migrációs hullámtól leginkább sújtott görög szigetvilágban mindezek miatt nőhet, és akár a tíz százalékot is elérheti az Arany Hajnal támogatottsága. A párt tesz is ezért, migránsok által elkövetett bűncselekményekről szóló álhírekkel igyekszik lázban tartani bázisát, amelyet állítólag arra is kiképez, hogyan lépjen fel a bevándorlókkal szemben akár erőszakosan is.

A másik téma a macedón–görög megbékélésé, amelyben a kormány kész gesztust tenni északi szomszédjának és elfogadni annak új nevét. Korábban Görögország blokkolta a macedónok nyugati integrációját, mert egyezik az ország és egy észak-görögországi régió elnevezése. Az Arany Hajnal a kérdésben árulásról beszél, és ez teret nyithat neki az ELTE egyetemi tanára szerint, mivel a jelenleg legnépszerűbb párt, a jobboldali Új Demokrácia is megosztott a kérdésben.

– Hosszú távon egyik sem hozhat neki új szavazókat, országosan stabilan hét százalék körül maradhat

– jelentette ki lapunknak Fokasz Nikosz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.