Őrizetbe vették Navalnijt egy moszkvai tüntetésen

Korábban az ellenzéki politikus irodájában razziázott a rendőrség.

MN
2018. 01. 28. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vette a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen – írja az MTI.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Vasárnap a moszkvai rendőrség Navalnij irodájában is razziázott. A politikus szóvivője közölte: szerinte a razzia célja az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása volt. A rendőrök többeket kihallgattak és hat embert őrizetbe vettek.

Navalnij egyik híve, Roman Rubanov egy közösségi oldalon azt írta: a rendőrség azt az információt kapta, hogy robbanószerkezet van elrejtve az irodában. A hatóságok evakuálták az épületet. Két riporter élőben közvetítette a rendőri akciót a Navalnij Live YouTube-csatornán.

Már szombaton tömegesen vette őrizetbe a rendőrség az aktivistákat. A Hír TV beszámolója szerint Navalnij közölte: a rendőrök célja, hogy megfélemlítsék őket. „Január 28-án mindenki jöjjön tüntetni, különösen Moszkvában és Szentpéterváron, ahol a hatóságok sose szokták engedélyezni a tüntetéseinket. Az őrizetbe vételek már elkezdődtek, eddig négy városban vették őrizetbe a szervezőinket, és nyilván még többeket fognak, de ezzel nem félemlítenek meg” – üzente híveinek a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.