Rohamosan pusztulnak a korallok a tömegturizmus miatt Thaiföldön

A korallpusztulás fő oka a part menti szállodákból származó szennyvíz és műanyaghulladék.

MTI
2018. 01. 29. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus a korallzátonyok állapota Thaiföld népszerű üdülőterületein a turistaforgalom drasztikus növekedése miatt – figyelmeztetett egy neves helyi tengerökológus. A bangkoki Kasetsart Egyetem munkatársa, Thon Thamrongnawasawat szerint a Thaiföld vizeiben lévő, 238,4 négyzet-kilométernyi korallzátony immár 77 százaléka odaveszett, míg egy évtizeddel ezelőtt az arány még 30 százalék volt. A szakember szerint a korallpusztulás elsődleges oka a part menti szállodákból származó szennyvíz, de más tényezők is közrejátszanak, úgymint a műanyaghulladékok bekerülése a tengerbe, valamint a horgonyok okozta fizikai károk.

Az utóbbi években megfigyelt korallfehéredés és egyéb pusztító jelenségek miatt a népszerű szigetek egy részét rendszeresen elzárják a turisták elől, hogy megújulhassanak kizsigerelt természeti erőforrásai. A thaiföldi nemzeti parkok hivatala szerint az idén első ízben a festői szépségű Maya-öblöt is lezárják június és szeptember között, a főszezon előtt. Ez az öböl volt a Leonardo DiCaprio főszereplésével készülő, A part című, 2000-es film fő helyszíne. „Az ideiglenes lezárás hasznos lehet, de csak egy bizonyos fokig. A legjobb megoldás a végleges lezárás lenne, ami azonban nem lehetséges, mert szükség van a turizmusból származó bevételekre” – mondta az egyetem munkatársa.

Ezen összegek adják Thaiföld GDP-jének több mint 20 százalékát. A turizmus virágzásával párhuzamosan azonban – 2016-ban 32 millió, 2017-ben 35 millió, 2018-ban várhatóan 38 millió turista érkezik az országba – egyre nő az aggodalom az ágazat fenntarthatósága és az általa okozott környezeti károk miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.