Silvio Berlusconi neve szerepel az olasz jobbközép választási logóján

A Hajrá Olaszország elsőként tette közzé a március 4-i parlamenti választásokra készült logóját.

MTI
2018. 01. 07. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajrá Olaszország elsőként tette közzé a március 4-i parlamenti választásokra készült logóját, amely a szavazócédulákon fog szerepelni.

A jelképen kék színű Forza Italia felirat olvasható, háttérben az olasz nemzeti színű zászlóval, alatta pedig a „Berlusconit elnöknek” felirat. A Forza Italia, vagyis a Hajrá Olaszország elnevezést Silvio Berlusconi adta pártjának még 1994-es politikai színre lépése idején, és a mostani logó is majdnem teljesen a huszonnégy évvel ezelőtti szimbólumot idézi.

A Silvio Berlusconi vezette FI a Matteo Salvini vezette Északi Ligával és a szintén jobboldali, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) formációval kötött választási koalíciót. A szövetséghez több kisebb jobbközép párt alkotta csoport is csatlakozott.

Ezt hivatalosan vasárnap jelentették be Silvio Berlusconi, Matteo Salvini és Giorgia Meloni találkozóját követően, amelyet a Milánó közeli Arcoréban, Silvio Berlusconi villájában tartottak. Sajtóértesülések szerint a négyórás megbeszélésen szó volt a képviselőjelöltek kiválasztásáról, valamint a koalíció programjáról. Egyeztettek a tavaszi parlamenti választásokkal egy időben tartandó lombardiai tartományi választásokon indítandó jobbközép jelöltek személyéről is. A választási ígéretek között szerepel az olasz nyugdíjminimum megemelése havi bruttó ezer euróra, a nők elleni erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépés, az elnöki köztársaság bevezetésének kidolgozása Olaszországban. A jobbközép koalíció kevesebb adót, kevesebb bürokráciát ígér és kevesebb függőséget Európától a biztonság növelésével és a migráció ellenőrzésével. Ezenkívül az olasz nyugdíjrendszer igazságosabbá tételét, az olasz nemzeti termékek védelmét, a demográfiai csökkenés megállítását.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Silvio Berlusconival ismét egységbe forrott olasz jobbközép népszerűsége megközelíti a negyven százalékot. A FI túllépte a 16 százalékos támogatottságot, az Északi Liga ennél is erősebb és Olaszország északi régióiban megközelítheti a 30 százalékot is, az FdI öt százalékon áll. A jelenlegi olasz választási rendszer miatt azonban nem biztos, hogy ez elég lesz a stabil kormánytöbbséghez.

A jobbközép nagy vetélytársának tartott, szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai emlékeztettek, hogy az FI logója félrevezető, mivel az adócsalásért jogerősen elítélt Silvio Berlusconi nem indulhat a választásokon. Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbezett az olaszországi politikai jogai visszaszerzéséért: a bíróság ítélete májusban várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.