Spanyol alkotmánybíróság: nem lehet Brüsszelből elnök Carles Puigdemont

Akkor vehet részt a parlament ülésén, ha személyesen jelen van. Ezt egy bírónak is engedélyeznie kell.

MN
2018. 01. 28. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puigdemont csak akkor vehet részt a katalán parlament ülésén, hogy beiktassák hivatalába, ha személyesen jelen van, amit egy bírónak is engedélyeznie kell – állapította meg az MTI összefoglalója szerint szombaton a spanyol alkotmánybíróság.

Puigdemont támogatói azzal próbáltak érvelni, hogy a politikus Brüsszelből, videokapcsolaton keresztül is képes irányítani Katalóniát.

A legfelső alkotmányjogi testülethez a madridi kormány fordult, arra hivatkozva, hogy egyik autonóm térség vezetője sem lehet olyan ember, aki ellen körözés van érvényben, és aki menekül az igazságszolgáltatás elől. A volt elnök pártja szerint viszont a spanyol jog szerint semmilyen akadálya nincs annak, hogy Puigdemont-t jelöljék az elnöki posztra.

Carles Puigdemont október óta Brüsszelben van, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mert hazájában a katalán függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt a többi között lázadással, hűtlen kezeléssel és zendüléssel vádolják (ez utóbbit a spanyol büntető törvénykönyv szintén közrend elleni bűncselekménynek minősíti). Ő az egyetlen elnökjelölt a nyugat-spanyolországi autonóm régió vezetésére a decemberben tartott választások után. Az elnökválasztást január 30-án tervezi megrendezni a barcelonai regionális parlament. A spanyol jog értelmében viszont azzal, hogy az alkotmánybíróság befogadta a kormány panaszát, egyúttal automatikusan fel is függesztette Puigdemont jelöltségét, amíg a testület el nem dönti, jogszerű-e őt jelölni az elnöki posztra. Az alkotmánybíróság akkor dönt majd, miután minden érintett álláspontját meghallgatta.

A spanyol miniszterelnök korábban Madridban közölte: még ha a katalán parlament újraválasztaná is Carles Puigdemont leváltott elnököt, Brüsszelből nem tudná betölteni hivatalát, anélkül pedig nem alakulhat meg az új kormány sem. Mariano Rajoy abszurdnak nevezte, hogy Puigdemont a távolból akar ismét elnök lenni.

Hétfőn a spanyol ügyészség európai elfogatóparancs ismételt kiadását kérte a madridi legfelső bíróságtól Puigdemont ellen. A kérelem indoka, hogy a katalán politikus csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült (a volt elnök Dániába utazott, ahol egy konferencián vesz részt a koppenhágai egyetemen). 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.