Támogatásáról biztosította Kairót az Egyiptomba látogató amerikai alelnök

MTI
2018. 01. 20. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőségesek elleni harcban való támogatásáról biztosította a kairói kormányt Mike Pence amerikai alelnök négynapos közel-keleti körútjának első állomásán, Egyiptomban szombaton. Pence sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a két ország kapcsolatai sohasem voltak erősebbek.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő megerősítette, hogy a terrorizmus felszámolásáról tárgyaltak az alelnökkel, és barátnak nevezte Donald Trump amerikai elnököt. Egyiptom biztonsági kihívásokkal néz szembe a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái megvetették lábukat. A Trump-kormány egyik fő célkitűzése az Iszlám Állam felszámolása.

Pence a következő napokban Jordániát és Izraelt is felkeresi. Ez az első alkalom, hogy egy magas rangú amerikai tisztségviselő a térségbe látogat azóta, hogy Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és jelezte: oda helyezi át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A lépés nagy felzúdulást keltett az arab világban (egyiptomi kormánykörökben is), a palesztinok pedig elutasították miatta az Egyesült Államok közreműködését a palesztin–izraeli békefolyamatban. A Jeruzsálemmel kapcsolatos döntésben jelentős szerepe volt Pence-nek.

Az alelnök és Szíszi nem beszéltek a kérdésről az újságírók előtt. A december 6-i döntés elleni tiltakozás jeleként Egyiptom muszlim és keresztény vallási vezetői lemondták a találkozót Pence-szel. Egyiptom és Jordánia az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesei a térségben. Az arab országok közül egyedül ők kötöttek békét és vették fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.