Tetőzik a Szajna Párizsban

A folyó vízszintje ugyan elmaradt korábbi rekordjaitól, az anyagi károk így is jelentősek.

MN
2018. 01. 29. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párizs híres folyóján, a Szajnán végigvonuló árhullám hétfőn érte el a csúcsát. A tetőzéskor 5,84 métert mértek, ami alacsonyabb volt a két évvel korábbi áradás adatánál, akkor ugyanis 6,10 métert ért el a vízszint. A folyó vize most már várhatóan szép lassan apadni kezd, ám a víz nyomait még néhány napig maga mögött hagyja. Mint megfigyelték, maga az áradás is hasonlóan lassú léptékű volt. A szakemberek vasárnapról hétfőre virradóra várták a tetőzést, és mint jelezték, a víz nem haladja meg semmiképpen az 5,95 métert. Olyan történelmi árvíz gondolata föl sem merült, amely 1910-ben volt, amikor is a Szajna vízszintje elérte a 8,62 métert – írja a Le Monde.

Ugyanakkor anyagi károk így is keletkeznek, melynek elkerülésére, megelőzésére lépéseket kell tenni – hangsúlyozta Michel Delpuech, Párizs prefektusa –, hiszen a rakpartokat és a lejjebb fekvő utcákat eláztatja a víz. A környék mélygarázsaiban például 1400 jármű parkolt. Valamint a vasúti közlekedést is akadályozza a víz, néhány vasútállomás a Szajna mentén legalább február 5-ig zárva marad.

Az Ile-de-France-ról, vagyis a központi területről körülbelül ezer embert kellett kiköltöztetni az emelkedő víz miatt, valamint 1500 háztartásban az áramot is kikapcsolták, több helyen pedig a vezetékes víz használatát is korlátozni kellett. Több létesítményt, így sportpályát, csarnokot, parkot is bezártak, illetve múzeumok anyagát kellett biztonságba helyezni az árvíz elől Párizsban. Párizson kívül nagy figyelmet fordítanak még többek között Rouen térségére, ahol szintén hétfőn tetőzik a folyó.

A víz elvonulásának lassúságát fokozhatja, hogy hét közben várhatóan záporokra lehet számítani, ami nem ritka dolog, a francia meteorológia szerint 1900 óta ebben az időszakban rendszeresek az esőzések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.