Trump szerint valószínűtlen, hogy őt is kihallgatnák az orosz botrányban

Az elnök módosítaná a rágalmazásról szóló törvényeket, mert nagyon felidegesítette a róla szóló könyv.

MN
2018. 01. 11. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök „valószínűtlennek” tartja, hogy meghallgatná őt Robert Mueller különleges ügyész, aki a Trump-kampány és Oroszország közti kapcsolatokat vizsgálja. Trump egy riporter kérdésére válaszolva, helyi idő szerint szerdán azt mondta: egyáltalán nem volt összefonódás, ilyet senki nem talált semmilyen szinten, ezért valószínűtlen az ő meghallgatása.

Trump arról is beszélt, hogy az egész orosz befolyásolás ügye egy demokrata hoax, vagyis átverés vagy kacsa. Viszont már 11 hónapja, mióta ő hivatalban van, folyik a vizsgálat, ami árt a kormánynak. Annyi azért kiderült az elmúlt hónapokban, hogy a Trump-kampány fontos szereplői, köztük az elnök fia, ifjabb Donald Trump és Michael Flynn korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó találkoztak orosz tisztségviselőkkel és a Kremlhez közel álló személyekkel.

Az elnök közben azt kezdeményezi, hogy módosítsák a rágalmazásról szóló törvényeket, mert szerinte jelenlegi formájukban „szégyenletesek és gyalázatosak”. Ennek előzménye, hogy Michael Wolff Fire and Fury: Inside the Trump White House címen könyvet adott ki az elnökről, amiben azt ecseteli, hogy Trumpot még a legtöbb munkatársa is alkalmatlannak tartja tisztségére. Trump és bizalmasai szerint a könyv szemenszedett hazugságok halmaza.

Trump azt szeretné, hogy a valótlan dolgokat állító emberek a jövőben „nem vigyoroghatnának úgy, mintha dőlne a pénz a bankszámlájukra”, és megkönnyítené a rágalmazási perek megindítását. Ez viszont nehéz lesz, mert az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése szigorú keretek közé szorítja. Emiatt a kongresszus nem alkothat olyan törvényt, amely korlátozza a szólás és a sajtó szabadságát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.