Túl drága lenne: Párizs lemond a 2025-ös világkiállításról

Edouard Philippe francia kormányfő szerint akár 1,3 milliárd eurót is veszíthetnének a rendezvényen.

MTI
2018. 01. 22. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország visszalépett a 2025-ös világkiállítás megrendezésétől, alapvetően pénzügyi megfontolások miatt.

Edouard Philippe francia miniszterelnök a világkiállítás szervezésével megbízott testület elnökének, Pascal Lamynak írt levelében közölte, hogy úgy döntött, visszavonja Franciaország szeptemberben benyújtott pályázatát a francia projekt gazdasági modelljének strukturális gyengesége, valamint a magánvállalatok érdeklődésének elégtelensége miatt.

A francia pályázat a párizsi agglomeráció délnyugati részén található Saclay tudományos és technológiai központra épült. A miniszterelnököt azonban aggasztja, hogy a projekt lemaradásban van, a látogatók száma kevesebb lesz az előrejelzettnél, és a rendezés költségei meghaladhatják a tervezettet.

A különböző forgatókönyvekben átlag 35-40 millió, maximum 65 millió látogatóval számoltak. A 2015-ös milánói expót mintegy 20 millióan keresték fel. Ha a látogatók száma a milánóihoz hasonlóan alakul, 455 millió és 1,3 milliárd euró közötti veszteséget okozna a világkiállítás megtartása.

Franciaország visszalépésével három pályázó küzd a 2025-ös expóért: Oroszország (Jekatyerinburg), Japán (Oszaka) és Azerbajdzsán (Baku). A vásárokról döntő Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) november 15-én jelenti be, hogy melyik ország láthatja vendégül a 2025. május 1. és október 31. között megtartandó világkiállítást.

A nagyközönségnek rendezett óriáskiállítások fő látványosságai a részt vevő országok által felállított és berendezett nemzeti pavilonok. Látogatók milliói szokták felkeresni az ötévente megrendezett, legalább fél évig tartó expókat. A következőt, 2020-ban Dubajban rendezik meg.

Ha a világkiállítást nem is rendezik meg, Franciaország így is több tíz millió látogatóra számíthat a 2020 után tervezett programok kapcsán: 2023-ban ők rendezik meg a Rögbi Világkupát, 2024-ben pedig a nyári olimpiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.