Újabb észak-koreaiak próbálták kijátszani az unió korlátozásait

Tizenhét név került fel az EU szankciós listájára, amelyen így már 137 ember és 64 jogi személy szerepel.

MN
2018. 01. 22. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb észak-koreaiakkal szemben rendelt el szankciókat az Európai Unió, amiért részt vesznek a phenjani rezsim elleni nemzetközi kereskedelmi korlátozások kijátszásában – jelentették be hétfőn Brüsszelben. Az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői határozata nyomán tizenhét újabb név került fel az EU listájára, amelyen így már 137 ember és 64 jogi személy szerepel. A távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre válaszul meghozott büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az Európai Unióban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Közleményében a tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy fokozni kívánják az Észak-Koreára nehezedő nyomást az új szankciókkal, amelyek jól kiegészítik és megerősítik az ENSZ korlátozásait. Az Európai Unió 2006 végén rendelt el bizonyos korlátozásokat a kelet-ázsiai országgal szemben, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban megnőtt a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, mindegyik a Csendes-óceánba csapódott, majd ugyancsak szeptemberben újabb kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.