Újra indul az egyiptomi államfő az elnökválasztáson

A választások tisztaságát is megígérte az egyiptomi elnök.

MTI
2018. 01. 19. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő bejelentette péntek este, hogy indulni akar egy újabb mandátumért a márciusra kiírt elnökválasztáson.

Szíszi szándékát az állami televízióban élőben közvetített beszédében jelentette be.

„Ma ( ) nyíltan és őszintén megmondom, hogy abban reménykedem, megengeditek és elfogadjátok jelöltségemet az államfői tisztségre” – jelentette ki Szíszi, akiről elemzők úgy tartják, minden bizonnyal győzelmet arat a voksoláson.

Az ujjongó tömeg előtt beszédet mondó egyiptomi elnök hozzátette: „Megfogadom, hogy az elnökválasztás átlátható és szabad lesz s a jelöltek egyenlő feltételek mellett indulhatnak”.

A választások első fordulóját március 26–28. között rendezik meg, az esetleges második forduló április 24–26. között lesz. A jelölteknek január 20. és 29. között kell bejegyeztetniük magukat. A választási kampány február 24-én kezdődik.

Ha nyer, Szíszi másodszor töltheti be az elnöki tisztséget. Először 2014-ben került választással hatalomra a voksok 96,91 százalékának megszerzésével, miután az előző évben katonai erővel elmozdította posztjáról az iszlamista Mohamed Murszi elnököt, akinek az uralma ellen tömegtüntetések voltak sok halálos áldozattal. Igaz, 2014-ben az 54 millió egyiptomi szavazópolgár alig 47 százaléka járult az urnákhoz.

Azóta az egyiptomi hatóságok erőteljesen fellépnek az ellenzéki hangokkal szemben, s több jelölt is visszalépett attól, hogy induljon a hivatalban lévő államfő kihívójaként. Így tett január elején Ahmed Safik volt egyiptomi kormányfő, akit számos megfigyelő Szíszi legesélyesebb kihívójának tartott. A The New York Times című amerikai lap úgy értesült, hogy a kairói vezetés nyomást gyakorolt Safikra. A hónap közepén pedig az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat elnök unokaöccse, Mohamed Anvar Szadat jelentette be, hogy mégsem indul az elnökválasztáson, részben a voksolást körüllengő félelem légkörével indokolva döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.