Véget vetnek az írek a nagypénteki alkoholtilalomnak

A korlátozás eltörléséről szavazás nélkül döntött a parlament.

MN
2018. 01. 26. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön megállapodott az ír parlament arról, hogy véget vetnek a szigetországban szinte egy évszázada fennálló, a húsvéti ünnepet megelőző nagypénteken érvényben lévő alkoholtilalomnak – írja az MTI.

Vendéglősök és bártulajdonosok régóta küzdenek érte, hogy a parlament eltörölje azt a jogszabályt, amely még 1922-ben, az Ír Szabadállam létrehozásakor született, és amelynek értelmében a bároknak nagypénteken zárva kell tartaniuk, az üzletek pedig nem árulhatnak alkoholt. A vendéglátósok arra panaszkodtak, hogy emiatt rengeteg bevételtől esnek el a húsvéti hosszú hétvégéken.

„A kormány úgy véli, eljött az ideje, hogy ezt a korlátozást eltöröljük. Nagyon más társadalomban élünk most, mint amikor ezt a jogszabályt elfogadták” – érvelt a dublini parlamentben David Stanton igazságügyi államtitkár. A BBC összefoglalója szerint azt is kiemelte, hogy a turizmus jelentős mértékben hozzájárul az ország gazdaságához, ez pedig különösen érvényes az olyan időszakokban, mint például a húsvét.

A korlátozást eltörlő jogszabályt, amit a felsőház egyik független tagja terjesztett a parlament elé, végül szavazás nélkül fogadta el az ír törvényhozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.