Vlagyimir Putyin szerint Kim Dzsongun kompetens, érett politikus

Az észak-koreai vezető megoldotta stratégiai feladatát – vélekedett az orosz elnök.

MTI
2018. 01. 11. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető „abszolút kompetens és már érett politikus”, a nukleáris robbanótöltet és a nagy hatótávolságú rakéta létrehozásával „megoldotta stratégiai feladatát” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz média vezetőivel csütörtök este tartott moszkvai találkozóján.

„Megoldotta stratégiai feladatát: van nukleáris robbanótöltete, és van globális, tizenháromezer kilométer hatótávolságú rakétája, amely gyakorlatilag a föld bármely pontját, legalábbis a valószínű ellenfél területének bármely pontját képes elérni” – fogalmazott.

Putyin úgy vélekedett, hogy Kim érdekelt a helyzet „letisztulásában, elsimításában és megnyugtatásában”.

Az orosz elnök szerint most a realitásokból kiindulva, óvatosan, tárgyalásos úton kell megoldani a Koreai-félsziget atommentesítésének feladatát. Úgy vélekedett, hogy ez végeredményben megvalósítható, ha a folyamat összes részvevője, köztük az észak-koreaiak is biztosak lehetnek abban, hogy biztonságuk nukleáris fegyver nélkül is szavatolható.

Vlagyimir Putyin az orosz média vezetőivel rendezett találkozón azt is mondta: az Egyesült Államok lelepleződött azáltal, hogy bírálta Oroszországot, amiért Alekszej Navalnij ellenzéki politikust nem engedték elindulni az elnökválasztáson, ezzel elárulva, hogy az ő jelöltségét támogatja.

„Az önök által említett személy nem az egyetlen, akit kizártak az elnökválasztásból, de valamiért másokat nem emlegetnek az amerikaiak. Ez a jelek szerint az amerikai kormányzat és más országok vezetésének preferenciájáról szól, arról, hogy hogy kit szeretnének Oroszország politikai szférájába előmozdítani, és hogy kit szeretnének az ország vezetésében látni – fogalmazott Putyin. – Ebben az értelemben lelepleződtek. Inkább hallgattak volna.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.