Vulkánkitörés volt egy japán síparadicsom közelében

A tűzhányó izzó kődarabokat lövellt és lavinát idézett elő. Egy ember életét vesztette.

MN
2018. 01. 23. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tűzhányó a szigetország középső részén, Gunma és Nagano prefektúrák határán fekszik, közvetlenül Kuszacu üdülőhelynél, amely síterepéről és termálfürdőiről híres.

A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre – írja az MTI. A területen katonák gyakorlatoztak, amikor a lavina lecsapott, egy síelő katona meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült.

Helyi médiabeszámolók szerint már több embert kimenekítettek a hegyekből. A Reuters azt írja, két sérültnek súlyos az állapota.

Az üdülőterepen legalább 15-en megsérültek. Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjának csapódott, ahol pihenni szoktak a síelők. Több környékbeli épület áram nélkül maradt.

A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll a hamu és a kőzet kilökődésének a veszélye.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.