A Vatikáni Bank nevében kötöttek hamis szerződéseket spanyol bűnözők

A banda főnöke azt állította magáról, hogy a Vatikán kubai nagykövete.

MTI
2018. 02. 02. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikáni Bank (IOR) nevében kötött hamis szerződéseket egy spanyol bűnszövetkezet, amelynek négy tagját őrizetbe vették a hatóságok – közölte a spanyol rendőrség pénteken. Tájékoztatásukban az állt, hogy a banda főnöke egy 30 éves spanyol férfi, aki azt állította magáról, hogy a Vatikán kubai nagykövete, és ezt hamis dokumentumokkal „igazolta”.

A férfi és társai luxusautókkal jártak, luxusórákat viseltek, fényűző életmódjuk a megtévesztés része volt. Egy dél-spanyolországi tengerparti üdülőhelyen béreltek irodát, amelyről állították, hogy az egyházi bank fiókintézménye. A bejárati ajtót Vatikánváros címere díszítette, csakúgy, mint autóikat. Egy weboldalt is működtettek, hogy valódinak tüntessék fel intézményüket. A spanyolországi nyomozás a vatikáni csendőrség riasztását indult. A bűnözők az IOR nevében több száz kereskedelmi és tanácsadói szerződést kötöttek különböző cégekkel világszerte, amelyek révén busás haszonra tettek szert.

A Vatikáni Bankot 1942-ben alapították, tevékenységét 6 fős bíborosi testület ellenőrzi, több mint 15 ezer ügyfele van, szinte kizárólag egyházi vagy az egyházzal kapcsolatos tevékenységet végző intézmények. Nem rendelkezik más székhellyel a Vatikánon kívül. XVI. Benedek pápa 2013-ban elindította az intézmény belső számláinak átvilágítását, amelynek eredményeként több ezer bankszámlát szüntettek meg– ezek nem egyházi ügyfeleké voltak, az adófizetést próbálták elkerülni azzal, hogy az egyházi bankban helyezték el pénzüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.