Berlin aggódik a Stop, Soros! törvényjavaslat miatt

Ezt félreérthetetlenül kifejezésre juttatták a magyar kormány előtt – mondta Michael Roth.

MN
2018. 02. 16. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Roth, a német külügy európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában az MTI összefoglalója szerint kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civil társadalmi szervezetek munkáját.

A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az aggályokat „félreérthetetlenül” kifejezésre juttatta a magyar kormány előtt. Hangsúlyozta, hogy akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, „a demokrácia abból él, hogy az emberek kiállnak meggyőződésük mellett”.

Michael Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl. Hozzátette: „csak élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fönntartani az értékek közös Európáját”.

Michael Roth, a baloldali német államminiszter téved – így reagált a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Szijjártó Péter kiemelte: „az európai szabadságjogok nem vonatkoznak illegális bevándorlókra, és pláne nem vonatkoznak terroristákra”.

Szijjártó szerint a fenti vélemény ez egy közismerten bevándorláspárti szociáldemokrata miniszteré, „egy olyan politikusé, aki mindig is a bevándorlás fontosságát hirdette, és aki maga is bevándorlókat akart behozni Európába a Soros-szervezetekkel együtt”.

A tárcavezető kiemelte: a magyar kormány álláspontja az illegális bevándorlással kapcsolatban egyértelmű és változatlan: az ország határait meg kell védeni, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és nem hagyják, hogy az Magyarország bevándorlóországgá váljon. Megjegyezte továbbá: azzal, hogy a kabinet megvédi Magyarország határait, megakadályozza azt is, hogy illegális bevándorlók újabb tömegei érkezzenek Németországba. Ezért – mint megjegyezte – nem várnak köszönetet Michael Rothtól, de a tények tiszteletben tartását elvárnák. A Stop, Soros! törvénycsomag elengedhetetlenül fontos a magyar nemzetbiztonság megvédése érdekében – szögezte le Szijjártó Péter.

A Stop, Soros! törvénycsomag tárgyalását a tervek szerint jövő kedden kezdi meg a Ház, egy részének elfogadásához kétharmados támogatás szükséges. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János kancelláriaminiszter azt mondta, szinte borítékolható, hogy újabb kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet a törvénycsomag elfogadása, de vállalják ezt a kockázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.