Botrány a Newsweeknél

Elbocsátották a nagy múltú amerikai újság főszerkesztőjét és több munkatársát egy cikksorozat miatt.

MTI
2018. 02. 06. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekintélyes Newsweek hetilap vezetése hétfőn elbocsátotta Bob Roe főszerkesztőt és több munkatársát. Valószínűleg azért menesztették őket, mert kedvezőtlen fényben tüntették fel a folyóiratot működtető médiacsoportot a manhattani ügyészség pénzmosás gyanújával indított nyomozását követően – írta a Huffington Post. Az amerikai hírportálon közzétett belső közlemény szerint a Newsweek-médiacsoport úgy döntött, hogy megválik Bob Roe főszerkesztőtől és Ken Li vezető szerkesztőtől. Rajtuk kívül elbocsátottak két riportert, Celeste Katzot és Josh Sault. Állítólag a nemzetközi gazdasági rovat egyik munkatársát, Josh Keefet is menesztették volna, de végül visszavonták, mert többen jelezték, hogy távoznak, ha a riportert elbocsátják. Munkatársaival való szolidaritása jeléül felmondott Matthew Cooper újságíró, aki a Newsweek vezérigazgatójának címzett levelében szégyennek nevezte a történteket, és határozottan bírálta a felelőtlen és hatásvadász szakmai vezetőséget. Ugyancsak önként távozott kedden David Sirota oknyomozó újságíró.

A Newsweek-médiacsoport nem kívánta kommentálni a személyi változásokat.

Többen úgy vélik: az érintett riportereket azért bocsátották el, mert cikkeikben kedvezőtlen fényben tüntették fel az anyavállalatot.

Cyrus Vance manhattani ügyész több kétes eredetű pénzösszeg ügyében indított nyomozást a Newsweek-médiacsoport ellen. A vállalat egy dél-koreai vallási csoporttal is kapcsolatot tartott fenn, és a gyanú szerint pénzmosásban vehetett részt. A Newsweeknél január közepén házkutatást tartottak.

A botrány ezután tovább dagadt: a múlt héten lemondott elnöki tisztségéről a médiacsoport többségi részvényese, a francia Étienne Uzac, és a felesége, Marion Kim pénzügyi igazgató is távozott a cégtől.

Az 1933-ban alapított, neves amerikai hetilapra az utóbbi években rájárt a rúd. A folyóiratot többször eladták, és egy időre fel is függesztették a nyomtatását. A Newsweek körülbelül 200 ezres olvasótáborral bír, amelynek nagy része amerikai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.