Fellélegezhet az eurócsoport elnöke, tisztázták a korrupció vádja alól

Az Eurogroup portugál fejét, Mario Centenót azzal gyanúsították, hogy jegyeket fogadott el a Benficától.

MTI
2018. 02. 02. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette a Mário Centeno, az eurócsoport elnöke elleni nyomozást a lisszaboni ügyészség – írja az MTI. A nyomozók közlése alapján nem történt bűncselekmény. A portugál pénzügyminisztert sajtóértesülések szerint azzal vádolták meg, hogy belépőjegyeket fogadott el a Benfica futballklubtól.

António Costa kormányfő a vádat nevetségesnek nevezte. Mint mondta, a gyanúsítások nincsenek hatással Centeno jó hírnevére és hitelességére. A politikus január óta az eurót használó országok pénzügyminisztereinek tanácsa, az eurócsoport elnöke.

Az ügyészség korábbi közlése szerint a nyomozás középpontjában „esetleges jogosulatlan előnyök, korrupció, pénzmosás, csempészet és adócsalás” állt, konkrét részleteket azonban nem közölt. A héten házkutatást is tartottak a lisszaboni pénzügyminisztériumban.

Az ügyészség szerint a nyomozás egy régóta tartó ügyhöz kapcsolódott, amelybe belekeveredett José Veiga, a Benfica igazgatója is. Veigát 2016-ban letartóztatták, a vádak szerint különböző országokkal, a többi közt Egyenlítői Guineával, a Kongói Köztársasággal és Gabonnal folytatott üzleti ügyei során felmerült a korrupció és a pénzmosás gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.