Katonai puccs oldhatná meg a venezuelai válságot

Az amerikai külügyminiszter óvatosan fogalmazott, de szerinte arrafelé vannak hagyományai az ilyen megoldásnak.

Földi Bence
2018. 02. 02. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter öt országot lefedő latin-amerikai útja előtt egy egyetemi előadáson arról beszélt, a venezuelai hadsereg megfontolhatná, hogy elmozdítsa a hatalomból Nicolás Maduro elnököt – írja a Reuters. Így fogalmazott:

„Venezuela és Latin-Amerika történelmében sok esetben a hadsereg oldja meg az efféle helyzeteket. Amikor a helyzet annyira rosszra fordul, hogy a katonai vezetés realizálja, a rendszer nem képes a polgárokat szolgálni, békés átmenetre törekszik.”

A texasi Austinban tartott előadásán Tillerson hozzátette: nem tudja, hogy megtörténik-e majd a katonai puccs az országban. Leszögezte továbbá, hogy a Trump-adminisztráció nem akarja előmozdítani a rezsimváltást, de az lenne a legkönnyebb módja ennek, ha Maduro maga mondana le. Az amerikai külügyminiszter arra számít, lesz valamilyen változás az országban, és azt reméli, békés lesz.

A Mexikót, Argentínát, Perut, Kolumbiát és Jamaicát érintő útja előtt Tillerson arról is beszélt a Texasi Egyetemen, hogy Latin-Amerikának nem szabad Kínára támaszkodnia, mivel a régiónak nincs szüksége új nagyhatalomra. Mint mondta, Kína jelenleg a legnagyobb kereskedelmi partnere Chilének, Argentínának, Brazíliának és Perunak. Hozzátette: Oroszország növekvő jelenléte a régióban szintén „figyelmeztető jel”.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.