Késes támadó próbált behatolni az iráni elnöki hivatalba

A nagy késsel vagy karddal hadonászó merénylőt az őrök lábon lőtték és letartóztatták.

MTI
2018. 02. 05. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy késsel felfegyverkezett férfi próbált meg behatolni hétfőn az iráni elnöki hivatal épületébe, de a biztonsági őrök meglőtték és őrizetbe vették – közölték iráni hírügynökségek. A 35 körüli férfi egy nagy késsel – egyes hírek szerint karddal – hadonászott, fehér leplet viselt, ami arra utalhat, hogy képes lett volna feláldozni akár az életét is. Megpróbált bejutni az épületbe, de az őrök lábon lőtték. A támadót kórházba szállították, állapotáról nincsenek információk.

Azt sem tudni, Haszan Róháni elnök az épületben tartózkodott-e a támadás idején. Mohszen Hamedani, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettes közölte, hogy megpróbálják azonosítani a támadót és kideríteni, hogy mi volt az indítéka.

Tavaly júniusban 17-en meghaltak és 52-en megsérültek egy kettős terrortámadásban Teheránban. Akkor négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, Kalasnyikov gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldöztek. Mind a négy támadó meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték.

A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom néhai vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatollahnak a mauzóleumát, amely a törvényhozástól mintegy 20 kilométerre, a főváros déli részén található. A teheráni merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, az iráni Forradalmi Gárda viszont azzal vádolta a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy részt vettek a támadás megszervezésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.