Őrizetbe vettek egy szíriai kurd pártvezetőt Prágában

Száleh Muszlimot, aki egy tanácskozásra érkezett Prágába, török kérésre fogták el.

MTI
2018. 02. 25. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Száleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét – jelentette vasárnap az Anadolu török hírügynökség, a hírt kurd illetékesek is megerősítették.

A Demokratikus Egység Pártjának (PYD) politikusa egy konferencián vett részt a cseh fővárosban. A tanácskozás egy török résztvevője lefényképezte, ezután a cseh rendőrség Törökország kérésére őrizetbe vette a szíriai kurd vezetőt – mondta el egy Muszlimhoz közel álló forrás.

A cseh rendőrség szóvivője vasárnap megerősítette, hogy őrizetbe vettek egy 67 éves külföldit, akit köröz az Interpol, de nem nevezte meg az illetőt.

Andrea Zoulová szóvivő közölte, hogy vasárnapra virradóra vették őrizetbe egy cseh ügyész előzetes hozzájárulásával a keresett személyt.

Ankarában Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a két ország külügyminiszterei meg fogják vitatni Száleh Muszlim szíriai kurd vezető kiadását Törökországnak. Újságíróknak elmondta, hogy a török igazságügyi, belügy- és külügyminisztérium dolgozik Muszlim kiadatásán.

A Demokratikus Egység Pártját (PYD) Törökországban terroristacsoportként tartják számon, amelynek katonai szárnya, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria északi, török határ menti körzeteiben. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat hoztak létre a térségben. Ankara, amely a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, január 20-án hadműveletet indított ellene Észak-Szíriában, Afrin térségében.

Törökországban 2016 novembere óta a PYD 47 más magas rangú tagjával együtt letartóztatási parancs van érvényben Muszlim ellen. A szíriai állampolgárságú férfi fejére egymillió dollár jutalmat tűztek ki a török hatóságok annak ellenére, hogy tavaly távozott a párt vezetéséből. Igaz, a pártra még mai is jelentős a befolyása.

Muszlim a közel-keleti helyzetről rendszeresen Prágában megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.