Ősi maja építmények ezreinek nyomára bukkantak lézertechnológiával

A kutatók több mint 60 ezer különálló szerkezet nyomára bukkantak Guatemalában.

MN
2018. 02. 02. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősi maja kultúra Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt, és most a technikának köszönhetően még jobban megismerhetjük. Egy nemzetközi kutatócsoport lézeres távérzékelés segítségével eddig ismeretlen ősi építmények – piramisok, paloták, gátak, összesen több mint 60 ezer különálló szerkezet – nyomára bukkant Guatemalában.

Az újonnan felfedezett maja városok térképén az is látszik, hogy valaha igen sokan, a becslések szerint tízmillióan is élhettek. A települések helyét sűrű őserdő borítja félezer éve, azóta, hogy eredeti lakói elhagyták őket – olvasható a guatemalai Pacunam nemzeti örökségvédelmi alapítvány közleményében. A majákat azért is csodálhatjuk, mert bonyolult matematikai műveletek és mérnöki ismeretek birtokában voltak, amelyek lehetővé tették, hogy benépesítsék a mai Mexikó déli részét és Közép-Amerikát.

Az úgynevezett lidar (lézeralapú távérzékelés) technológia a lézer fényét veszi igénybe a talaj alatti építmények részletes felderítéséhez – írja Reuters. „Korábban el sem tudtuk képzelni, milyen mértékben változtatták meg, tették termővé a maják a tájat csatornákkal, teraszokkal, óriási gátakkal, mólókkal, erődített épületekkel” – mondta Francisco Estrada-Belli, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója.

A régészek Petén megye őserdejének több mint 2100 négyzetkilométerét vizsgáltak át. Guatemala északnyugati részén, Tikal hajdani maja nagyváros – ma turistaparadicsom – szívében felfedeztek egy piramist. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, kisebb természetes hegycsúcs. A legősibb maja települések Kr. e. 1000 körül jöttek létre, és a legtöbb maja nagyváros Kr. u. 900 körül tűnt el. Az összeomlás okait ma is vitatják a tudósok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.