Összeverekedtek a migránsok Calais-ban

Több összetűzésben tizenhét illegális bevándorló sérült meg Észak-Franciaországban, közülük négyen súlyosan.

MTI
2018. 02. 01. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afgán és eritreai migránsok közötti, egymást követő összetűzésekben tizenheten megsérültek csütörtökön az észak-franciaországi Calais környékén, több helyszínen. Négy ember súlyos lövési sérülésekkel került kórházba, életveszélyes állapotban vannak – közölték rendőrségi források.

Gérard Collomb belügyminisztert éjfél körül várják a helyszínre. „A súlyos incidensek után este Calais-ba utazom, hogy egyeztessek a prefektussal, a polgármesterrel és a helyi döntéshozókkal” – írta a miniszter a Twitteren. Helikopterrel indult Párizsból a helyszínre. A tárcavezető a rendőri erőkkel és a mentősökkel is találkozik.

A boulogne-sur-meri ügyészség tájékoztatása szerint tizenhárom migráns vasrudak ütéseitől sérült meg, amikor mintegy száz, kövekkel és rudakkal felszerelt afgán és eritreai összeverekedett az esti ételosztás során a prefektúra calais-i melegedőközpontja mellett, ahol másfél évvel ezelőtt felszámolták a hatóságok a Dzsungelnek is nevezett tábort. A táborban a 2015-ös menekültválság fellángolása idején mintegy nyolcezer illegális bevándorló gyűlt össze, hogy megpróbáljon átjutni a La Manche brit oldalára.

Ezt megelőzően délután fél ötkor négy, 16 és 18 év közötti eritreai migránst egy másik helyszínen meglőttek, életveszélyes állapotban szállították őket a lille-i kórházba.

A lövöldözéssel egy időben öt kilométerrel arrébb, Marck településen egy másik verekedés is volt, amelynek során mintegy százötven-kétszáz eritreai támadt húsz afgánra. A prefektúra tájékoztatása szerint a rendőröknek kellett közbelépniük, hogy megvédjék az afgánokat. Egyelőre senkit nem állítottak elő a hatóságok.

Az összetűzések előzménye, hogy csütörtök délelőtt a rendőrség megtisztította a környéket, elvette a Calais körül táborozni próbáló migránsok sátrait, és letarolta a kunyhókat. A migránsok nem tanúsítottak ellenállást.

Utoljára november 25-én tört ki hasonló tömegverekedés Calais környékén, akkor két afgán csoport csapott össze egymással. Lövések is dördültek, öten megsérültek, a hatóságok szerint embercsempészek közötti leszámolás állt a konfliktus hátterében.

A csütörtökihez hasonló verekedés 2017. július 1-jén történt, akkor tizenhatan sérültek meg, egy ember súlyosan, 2016. június 26-án pedig negyven sérültje volt egy tömegverekedésnek.

Calais környékén a hatóságok szerint jelenleg mintegy hatszáz, a segélyszervezetek szerint legalább nyolcszáz illegális bevándorló tartózkodik arra várva, hogy átjuthasson Nagy-Britanniába. Amióta az előző francia kormány másfél évvel ezelőtt közel nyolcezer migránst elszállított több száz vidéki befogadóközpontba, és ledózerolta a sátrakat, újabb tábor kialakulását nem engedélyezik a rendőri erők, de az ételosztás biztosítva van. A feladatot négy egyesület, a L’Auberge des Migrants, az Utopia56, a Refugee Community Kitchen és a Salam látja el. Emmanuel Macron államfő január 16-ai látogatásán azzal vádolta meg őket, hogy miattuk nem jelentkeznek a migránsok a befogadóközpontokban. Az elnök arra is ígéretet tett, hogy ezentúl az állam fogja finanszírozni és megszervezni az eddig konfliktusokat okozó ételosztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.