Szíriai lázadók lőttek le egy orosz gépet

Az orosz védelmi minisztérium szerint pilótájuk katapultált, de a földön megölték a terroristák.

2018. 02. 03. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelőttek egy orosz Szu–25-ös harci repülőgépet Észak-Szíriában - erősítte meg a híreket az orosz védelmi minisztérium is. A világhálóra felkerült egy olyan meg nem erősített hitelességű felvétel, amelyen az látható, ahogy egy gép találatot kap, majd egy másikon az, ahogy lángoló roncsok között járkálnak.

A felvételek alapján a pilótának sikerült katapultálnia. Az orosz védelmi minisztérium szerint azonban miután földet ért, „terroristák” végeztek vele.  Az azonban nem világos, hogy a Szu–25-öst ki és hogyan lőhette le. A szóban forgó területen „mérsékelt” lázadócsoportok, és az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front egyik utódszervezete, a Haját Tahrir as-Sam is aktív. Az oroszok is azt állítják, hogy a gép korábban az an-Nuszra Front (Moszkva továbbra is ezt a terminológiát használja) állásait támadta. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a Szu-25-ös lelövése után válaszcsapást mértek a területre, ami lehallgatott rádióüzenetek alapján legalább 30 terroristát ölt meg.

A szíriai hadsereg orosz légi támogatással december végén indított offenzívát a térségben. A lázadócsoportok ugyanakkor elméletileg nem rendelkeznek légelhárító rendszerekkel. Orosz hírforrások szerint a támadók valószínűleg egy vállról indítható légvédelmi rakétarendszerrel (MANPAD) tüzelhettek, ami alacsonyan repülő gépek, helikopterek ellen lehet veszélyes.  Eddig nem is nagyon volt rá példa, hogy az oroszok a levegőben gépet vesztettek Szíriában. 2015 novemberében ugyan lelőttek egy orosz Szu–24-est, de azt a török légierő lőtte le. 2016 augusztusában pedig egy helikoptert veszítettek, fedélzetén öt katonával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.