Túl sok szexuális zaklatást akartak bejelenteni Franciaországban

Nem tudják kezelni a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos segélyvonalat, átmenetileg szünetel a működése.

MTI
2018. 02. 01. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi központú országos szervezet, az AVFT, amely olyan nőknek nyújt segítséget, akiket a munkahelyükön erőszak ér, arról számolt be, hogy a 2015-ös állapothoz képest mostanra megduplázódtak a segélyhívások. A sok panasznak már nem tudnak megfelelni, ezért egy időre szüneteltetik a vonalat, hogy foglalkozni tudjanak a már beérkezett hívásokkal. Csütörtök óta erről tájékoztatja a segélyvonal hívóit egy hangautomata.

A szervezet 1985 óta nyújt jogi segítséget az áldozatoknak. A hollywoodi Weinstein-botrány nyomán a szexuális zaklatás ellen és az áldozatok védelmében létrejött Me too-mozgalom rövid idő alatt Európát is elérte, és Franciaországban is érezteti a hatását.

Az AVFT közleménye szerint jelentősen megnőtt a bejelentések száma. 2017-ben több mint kétszázhúsz személy fordult segítségért hozzájuk, és az öttagú stáb már nem képes kezelni a panaszokat.

A szervezet kormányzati támogatást sürgetett, emlékeztetve arra, hogy tizenhárom éve nem nőttek az állami forrásaik.

Az AVFT azt ígérte, hogy amilyen gyorsan lehet, újraindítja a segélyvonalat, azt azonban nem tudta megjósolni, hogy pontosan mennyi ideig szünetel a szolgáltatás.

Novemberben Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy a szexizmus és a nők elleni szexuális erőszak felszámolására közösségi és iskolai oktatóprogramokat indítanak, egyúttal javítják az áldozatok rendőrségi támogatását. Az elnök javaslatot tett arra, hogy büntetendő legyen az utcai zaklatás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.